”Vi fick film med modersmjölken”

Uganda, Hollywood och Skåne har format filmfamiljen Karim

NÖJE

HELSINGBORG

De fick filmklassiker och Uganda med modersmjölken.

Hollywood lärde dem knepen och nu gör de film i Skåne.

Möt bröderna Karim.

Foto: KRISTER HANSSON
Alexander, Othman och Baker är helt tokiga i film.

Det görs film på andra ställen än i Stockholm och Trollhättan. Det är dags att sätta Helsingborg på kartan.

Där huserar nämligen bröderna Othman, Baker och Alexander Karim. Och de är inga blåbär i filmbranschen. Samtliga har arbetat med film under flera år i drömfabriken Hollywood.

- När jag åkte dit för tio år sedan, gjordes tolv filmer per år i Sverige. I USA gjorde de 400. Så det fanns massor av möjligheter att lära sig. Vi har alltså inte dykt upp från ingenstans. Det är synd att media hela tiden fokuserar på ”Den nya unga filmvågen”. Och frågan ställs hela tiden: ”Var kommer ni ifrån?” Jag har alltid varit här! Vad det handlar om är om man lyckas hålla sig kvar om tio år, säger Othman som förutom filmarbetet också syns som programledare i ”Mosaik” på SVT.

1974 kom familjen Karim till Sverige från Uganda.

Vad finns kvar av rötterna från Afrika?

- Vi går ju inte omkring i saronger i våra filmer. Men vi har två kulturer inom oss och man använder hela sig hoppas jag, säger Alexander.

- Det kanske finns någonting som vi kunnat observera från ett lite annat perspektiv därför att en liten liten del av oss är från Uppsala, en liten del från Helsingborg och en liten del från Uganda. Det finns inget typiskt att peka ut. Vi pratar ju inte ens ugandiska. Det enda som är typiskt med oss är att vi är svarta människor i färgen, säger Othman.

Hur kommer det sig då att syskonen valt att arbeta med just film? Varken Uppsala eller Helsingborg där de bor i dag är ju kända filmorter.

- Vi fick film med modersmjölken, mamma har ett enormt filmintresse. Vi såg alla klassiker därför att vi hade engelska som modersmål. Och det är mediet som tillåter mest. Det tillåter ett kraftfullt uttryck, säger Baker.

Framtidsprojekt?

- Vi har fått utvecklingsstöd för ett långfilmsmanus som Alex och jag skriver. Och i sommar gör vi långfilmen ”Vackra folket” tillsammans alla tre. Den puschar gränserna för vad film är och hur det kan se ut. Det här är mer av en beatnikfilm. En cinematisk motsvarighet till Jack Kerouac. Lite ”On the road”-stämning, säger Baker.

Jorunn Amcoff

ARTIKELN HANDLAR OM