Ash diggar MC-gäng

NÖJE

Du kommer antagligen ihåg dem för deras härliga sommarhit ”Oh yeah!”. Eller kanske för en vidrig kräkorgie på skivan ”1977”. Nu är Ash tillbaka. Med en hyllning till Hells Angels.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Inte kan väl de här trevliga människorna ha sysslat med något så snuskigt som kräkorgier?

Säg att du halvligger i fåtöljen och slölyssnar på en skiva. Du har det så skönt att du slumrar till en stund. Men så väcks du abrupt av något av de äckligaste ljud man kan höra. Det är någon som kräks kaskader i rummet.

Det finns de som har stiftat bekantskap med popbandet Ash på detta sätt, från det dolda spåret på ”1977”.

Och då kan det vara svårt att tycka att de är särskilt kul över huvud taget, även om låten ”Oh yeah” var en duktig sommarhit i Sverige.

När Ash sedan på uppföljaren ”Nu-Clear sounds” gjorde ett mediokert försök att leka Jesus and the Mary chain, i stället för att fortsätta med klatschig poprock, blir det inte bättre.

Men nu ser det ljusare ut än på länge för det irländska bandet. De har lagt sin sviniga tonårstid bakom sig, gitarristen och sångaren Tim Wheeler har återigen tagit över låtskrivarrodret och nu seglar Ash mot ett fortsatt poprockigt äventyr.

Fast under vilken flagg? Hells Angels? Ja, skivans titel ”Free all angels” handlar faktiskt om det råbarkade motorcykelgänget.

- Vi anlitade dem som scenvakter under en turné nyligen. Och tro det eller ej - vi har aldrig haft vakter som har varit så snälla mot publiken som de, säger Tim.

Om Ash tidigare haft

riktiga råskinn till vakter förtäljer inte historien, men faktum är att Hells Angels-turnén blev en succé.

- Vi hade låtit våra fans rösta via internet var vi skulle spela i Storbritannien.

På ett ställe hade det inte varit några konserter sedan Jimi Hendrix var där och spelade på 70-talet. Och en by i Skottland hade typ bara tolv invånare. Publiken bestod av några bönder, några riktigt små barn och en kille som stod längst fram och önskade låtar. Vi misstänker starkt att det var han som röstat dit oss”

Ert största fan?

- Ja. I konkurrens med två japanskor. De slutade sina jobb för att kunna hänga efter oss på turné, säger gitarristen Charlotte Haterley och Tim fortsätter:

- En morgon när jag vaknade så satt de i mitt kök. Marks ( Hamilton, basist, reds anm) mamma hade släppt in dem, men de var så bockande och artiga att jag inte kunde göra annat än att skratta.

arkiv Ash

Erika Hallhagen