Dokusåpa med syrabad

Deltagarna i TV4:s dokusåpa måste saneras mot mul- och klövsjukan

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Smittorisken är stor Veterinärförbundet kan komma att kräva både karantän och syratvätt för deltagarna i TV4:s nya dokusåpa "Farmen" som börjar spelas in i sommar. "Om det är nödvändigt så utgår jag ifrån att vi kommer göra så", säger programledaren Hans Fahlén.
NÖJE

Karantän och syratvätt.

Mul- och klövsjukeepidemin kan tvinga TV4 att sanera deltagarna i den nya dokusåpan "Farmen".

Inspelningen av "Farmen" drar igång i sommar.

Programledaren Hans Fahlén och tretton tävlande ska placeras på en isolerad bondgård på landet. Där ska de stå under tv-kamerornas ständiga övervakning och bedriva självhushållande jordbruk och djurskötsel utan tillgång till moderna redskap och elektricitet.

Hårda restriktioner

Men den smittsamma mul- och klövsjukan som härjar i Europa kan ge tv-serien stora problem. Just nu råder hårda restriktioner för besök på svenska bondgårdar. Och allt talar för att besöksförbudet kommer att fortsätta gälla över sommaren, hävdar Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet.

- Det går inte att helt blåsa faran över. Vi är fortfarande väldigt rädda att få in sjukdomen i landet, säger han.

De största smittriskerna i "Farmens" fall är deltagare som vistats i smittdrabbade länder kort före inspelningen, samt medlemmar i filmteamet som är fria att lämna inspelningsplatsen under pauserna i filmandet.

Så kan smittan stoppas

Johan Beck-Friis ger exempel på hur risken för smitta kan undanröjas:

Deltagarna måste sitta i minst fem dagars ”karantän” före inspelningen. Under den tiden får de inte vistas i närheten av djuren.

Fotbad i utspädd syralösning för att desinficera de tävlande.

Deltagarna ska bära speciella skyddskläder när de sköter djuren

- Jag hoppas verkligen att tv tar situationen på allvar, säger Johan Beck-Friis.

Fredrik Arefalk, projektledare för "Farmen":

- Vi ska skaffa oss full kontroll på läget under inspelningarna. Givetvis är det viktigt att det här sköts på rätt sätt.

"Farmen" börjar sändas i höst.

Mul- och klövsjuka

Dan Panas