”Jag tänker på det hela tiden”

Nikos i Antique om sin kamp mot tumörerna

1 av 2
Ärret EFTER operationerna Nikos Panagiotidis, 23, från Göteborg tävlar för Grekland i schlager-EM nästa helg. Då ska han vinna över artister från hela Europa. Men varje dag i halva sitt liv har han bekämpat en hårdare motståndare: de ständigt återkommande tumörerna.Foto : UFFE NYLÉN
NÖJE

GÖTEBORG

Fem tumörer har redan opererats bort.

Med mindre än en vecka kvar till schlager-EM väntar Nikos Panagiotidis, 23, nervöst på de nya magnetröntgenbilderna.

- Det är en fruktansvärd press - jag tänker på det hela tiden, säger han.

Popduon Antique har fördubblat de svenska segerchanserna i schlager-EM på lördag. Nikos Panagiotidis och Elena Paparizou från Göteborg tillhör de favorittippade i tävlingen - precis som Friends.

Men Antique tävlar för Grekland.

- Det känns bra att göra något för vårt hemland. Samtidigt är vi födda och uppvuxna i Sverige. Egentligen känns det som vi tävlar för båda länderna, säger Nikos Panagiotidis.

Schlagerfinalen blir nervpirrande.

Men oron för nya tumörer i ansiktet överskuggar allt för Nikos.

Halva livet har varit en kamp

I fredags gick han på sin senaste magnetröntgenundersökning.

- Det ska inte vara någon fara, jag är inställd på att vara med i tävlingen. Samtidigt finns tanken där i bakhuvudet hela tiden. Om läkarna hittar något igen blir det ett helvete, säger Nikos.

Mer än halva hans liv har varit en kamp mot ständigt återkommande tumörer.

Problemen började när Nikos var 10 år. En svullnad vid vänster öra ville aldrig gå ner och han sökte läkarhjälp. Efter flera tester konstaterade en specialist att det var en tumör. Den var godartad, men en omedelbar operation var ett måste.

- Om den hade fått sitta kvar hade den kunnat omvandlas till en elakartad, säger Nikos.

Men sjukdomen gav inte med sig. Nya tumörer dök mystiskt upp igen. Operation på operation följde.

- Det var frukansvärt jobbigt. Efter varje gång de öppnat mig fick jag ligga i sängen i en månad.

- Jag mådde otroligt dåligt, kunde inte göra någonting och missade mycket i skolan.

Efter det fjärde ingreppet fick han en ny läkare. Nikos var nu 19 år och redan en följetong på sjukhuset. Den nye specialisten upptäckte något som den förre läkaren allvarligt nog missat helt: en mycket stor - men godartad - tumör vid spottkörteln. En akut och omfattande operation var absolut nödvändig. Sedan följde intensiv strålbehandling.

- Hela spottkörteln brändes sönder. Men det var nödvändigt för att läkarna skulle vara säkra på att tumören var helt borta.

Ett nära två decimeter långt ärr på vänster ansiktshalva påminner honom för alltid om ingreppet. Fingrarna söker sig ofta automatiskt dit utan att Nikos tänker på det - ständigt på trevande jakt efter nya misstänkta knutor.

Behandlingen tog hårt på honom. Nikos gick ner 30 kilo på mindre än två månader.

Och biverkningarna plågar honom. Stora sår i munnen som ständigt återkommer. Ibland svartnar det för ena ögat - en möjlig nervskada efter alla operationer. Han måste gå på regelbundna läkarkontroller resten av sitt liv och avsaknaden av spottkörtel gör att Nikos inte kan producera saliv.

Har stämt läkaren

- Jag får göra massor av besök hos tandläkaren eftersom saliven normalt skyddar tänderna. Att idrotta är helt omöjligt. Jag blir torr som sandpapper i munnen direkt. På scenen måste jag alltid ha en vattenflaska med mig.

Nikos har stämt sin förste läkare för att han missade den stora tumören.

Om strålbehandlingen satts in tidigare hade flera operationer och mycket lidande kunnat undvikas, menar Nikos och läkare han talat med.

- Jag vet inte hur jag skulle reagera om jag träffade den där läkaren igen. Han har förstört mitt liv.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM