Sahara Hotnights är lika coola som vanligt

1 av 2
Sahara Hotnights.
NÖJE

Man kunde ju tror att de skulle vara lite nervösa.

Men Sahara Hotnights verkar skita fullständigt i krav och förväntningar.

De rockar på som vanligt bara.

Det är just därför nya singeln "On top of your world" känns så uppfriskande.

I kretsarna runt världens coolaste norrländskor surras det för närvarande intensivt. Man undrar oroligt om, och i så fall hur, de ska klara att följa upp "Come on, let"s pretend" - debutsensationen som i ett förvandlade lilla indiebandet Sahara Hotnights till både kritikerälsklingar och top-of-the-bill-band i Hultsfred.

Den typen av stämningar får lätt fäste även hos artisterna och genererar då gärna duktigt med kreativitetshämmande anspänning.

Fråga bara The Soundtrack of Our Lives.

Men det här är

världens coolaste norrländskor, sa jag inte det?

Så de bara rycker på axlarna, pluggar i gitarrerna och exploderar på samma sätt som förra gången.

Ja, det känns faktiskt som att "On top of your world" - första singeln från det nya, Chips Kiesbye-producerade album kvartetten släpper i juni - bara tar vid där sista spåret på debuten, "Our very own", klingade ut.

Så självklar känns den. Det är samma hunger, samma attack, samma blixtrande gitarrer och samma känsla av att Maria Andersson kan gå rakt igenom studioväggen om det skulle behövas för att nå fram.

Däremot är det inte fullt samma krut i refrängen som man vant sig vid från singlar som "Quite a feeling" och "Drive dead slow".

Det som ska hända

när de stegrar upp mot låtens clou händer liksom inte.

Men just nu känns det som att det inte gör så mycket. Den allmänt inspirerade anda och uppkäftiga attityd som präglar singeln kompenserar bristen på riktig hake.

Det kan nog bli en Sahara Hotnights-sommar till.

* * *

Apropå sommar och singlar:

Med lite tur blir Wyclefs "Perfect gentleman" de kommande månadernas stora landsplåga.

Big F, också känd som Gonzo Boy Virtanen, körde den friskt i bilstereon under U2-vistelsen i Florida förra månaden och jag blev lika glad, lika upprymd och allsångsbenägen, varje gång.

Nu släpps den godmodige, gränslöse entertainerns inte helt politiskt korrekta hyllning till världens strippor som singel och ... ja, jag hoppas.

* * *

Det bästa med Johan Hedberg - leksingen som just nu gör Buster-artad sensation i Pittsburgh Penguins - är varken snabbheten i plocken eller älgen på masken. Det bästa är hans egensinniga musiksmak. Hedberg gillar bara Evert Taube, Cornelis och Ulf Lundell - när han inte väsnas för mycket.

Detta bland män,

eller pojkar, vars kulturella intresse brukar börja och sluta med Travguiden.

Förstå att det finns få jag så innerligt önskar stora framgångar.

Orsaker till extas

Per Bjurman