Minns Bob Marley

NÖJE
Foto: lasse allard
Det är 20 år sedan Bob Marley dog.

Jamaicansk musik har aldrig varit större än nu. Artister som Beenie Man och Shaggy säljer hundratusentals singlar och bara i Stockholm finns det regelbundna reggaeklubbar varje dag i veckan.

Till stor del har vi Bob Marley att tacka för det. Utan hans pop- och rock-influerade reggaeskivor i början av 70-talet hade musikstilen aldrig slagit igenom med samma kraft i västvärlden.

I dag, fredag den 11 maj, är det exakt 20 år sedan Bob Marley tragiskt gick bort.

Hans minne hedras bland annat med en ny samlingsskiva, "One love - The Best of Bob Marley", en samling så fulländad att den egentligen bara kan konkurrera med Bobs två tidigare storsäljande samlingar "Legend".

Det är hans fru Rita Marley, själv albumaktuell för första gången på tio år, som sammanställt den tillsammans med hans skivbolag. Utöver remastrade versioner av de klasssiska hitsen finns även en tidigare outgiven låt, "I know a place", samt en ny version av klassiska "Redemption song". Samtidigt släpps en ny utgåva av genombrottsalbumet "Catch a fire", där man på en bonus-cd kan höra hur hela albumet lät i dess "jamaicanska" version, innan producenten Chris Blackwell anpassade Marleys sound till den europeiska publiken.

Två skivor fullsmockade med reggaehistoria.

Martin Gelin