Megadeth krossar hårt

Slut på experimenten för thrash- veteranerna

NÖJE

Med nya skivan är Megadeth sitt vanliga krossahårda jag igen. Men envåldshärskaren Dave Mustaine står inte alls att känna igen.

- För mig får Metallica ta vår basist om de vill, säger han om bandet han en gång sparkades ifrån.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Megatuffa rockers som lyfter tungt.

Megadeth är bara det senaste i en rad hårdrockband som gått tillbaka till sin klassiska stil, efter att ha förlorat betydande försäljning på ett par annorlunda plattor.

- Vi experimenterade rätt friskt på de två förra skivorna, säger Dave Mustaine och syftar på "Cryptic writing" och "Risk", två album som producerades av den kristne gitarristen Dan Huff (minns någon

Giant?). Denne polerade gruppens sound till näst intill oigenkännlighet.

- Dan Huff var fel för oss. Megadeth kräver ett sound som ger dig känslan av en taggig glasbit som dras över dina handleder. Nu är vi tillbaka där, tycker Dave om nya albumet "The world needs a hero".

Brevid sig i skivbolagets konferensrum i Nacka har Dave bandets senaste gitarrist Al Pitrelli, 39-åring veteran som aldrig spenderat mer än två år i samma band.

Har du hittat hem nu, eller är det upp till Dave hur länge detta håller?

- Jag tror att det är upp till oss båda, svarar Al. Jag kastades in i detta när Marty ( Friedman) lämnade dem mitt i en turné. Jag jobbade stenhårt för att övertyga Dave och de övriga att jag ville vara med även i fortsättningen.

På kul slänger jag ur mig frågan vem Dave Mustaine tycker ska ersätta Jason Newsted i Metallica, bandet han själv blev utkastad från 1983.

- Jag! skrattar Dave innan han blir allvarlig och klämmer ur sig det mest chockerande jag hört från hans annars så ilskna och åtsnurpta läppar:

- Jag har sagt till David Ellefson att om Metallica frågar honom, så har han min välsignelse, säger han om Megadeths ende kvarvarande originalmedlem förutom han själv.

Detta kommer alltså från hårdingen som alltid styrt Megadeth med järnhand.

- Vi står varandra så nära och David ska veta att om han får chansen att ta ett så stort karriärsteg, så ställer inte jag mig i vägen. Jag vill inte bli 80 år och stöta på en bitter David som beskyller mig för (förställer rösten till gnällig gammelgubbe:) "Du skitstövel som berövade mig på mitt livs chans!".

Jörgen Holmstedt