Friends blev diskade

Räddades i sista stund efter krismöte

1 av 2 | Foto: björn lindahl
Katastrofen var nära Friends anklagades för låtstöld efter vinsten i Melodifestivalen. EBU (European Broadcasting Union) Ansåg att likheterna mellan "Listen to your heartbeat" och två andra sånger var så stora att Friends borde bli diskade. En dryg vecka efter vinsten kallades till ett krismöte inom EBU. Efter en omröstning som slutade 4-3 bestämdes det att Friends skulle få tävla i Köpenhamn.
NÖJE

KÖPENHAMN

Europeiska tv-unionen diskade Friends på misstankar om låtstöld.

Schlager-EM såg ut att vara över för de svenska stjärnskotten.

- Det var fruktansvärt nära att de åkte ur tävlingen, säger Svante Stockselius, nöjeschef på SVT.

Glädjetårar och segerjubel.

Lyckan var fullständig när Friends tog hem schlager-SM i Malmö den 23 februari.

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att katastrofen var nära.

Några dagar efter segern var krisen ett faktum.

Två anklagelser

Två anklagelser om låtstöld hade hamnat på European Broadcasting Unions bord. Beskyllningar som schlager-EM:s övergripande organ tog på största allvar.

- Efter att ha jämfört låtarna konstaterade jag att det fanns definitiva likheter. Det såg ut som det kunde handla om intrång i upphovsrätten, säger Christine Marchal, EBU:s högsta ansvariga för tävlingen.

Friends vinnarlåt "Lyssna till ditt hjärta" anklagades för att vara ett plagiat på "Liefde is een vaartespel", belgiskt bidrag i Eurovisions-finalen 1996. Introt och refrängen i Friends låt hade även slående likheter med schlagern "Isus najvece ime", komponerad av Johnny Zverzina, kroatisk musiker bosatt i Kalmar.

Kallade till krismöte

En dryg vecka efter Friends seger kallade en specialgrupp inom EBU till krismöte för att avgöra det svenska bidragets framtid.

Det skulle visa sig bli en ödesmåndag för dagens favoriter i schlager-EM.

- EBU:s första tolkning var att Friends skulle bli diskade, berättar Svante Stockselius, nöjeschef på SVT och medlem i specialgruppen.

Från svensk sida förberedde man sig på det värsta. Barbados, tvåan i schlager-SM, stod i beredskap att hoppa in om Friends skulle kastas ut.

EBU-mötet blev mycket laddat. Vissa delegater ansåg att låtstölden var så flagrant att man måste statuera ett exempel. De svenska representanterna, bland dem Svante Stockselius och projektledaren Agneta Thigerström, kallade in musikalisk expertis som försvarade Friends sak.

Den avgörande omröstningen var ödesmättad.

Med minsta möjliga marginal, 4 mot 3, friades Friends från anklagelserna.

Men affären pågår fortfarande.

Johnny Zverzina, en av de kompositörer som anklagat Friends för låtstöld, är fortfarande besviken på att han inte fått något erkännande.

- Men jag vill inte skada Friends när de kommit så här långt. Samtidigt tycker jag att det är rimligt att jag ska kompenseras på något sätt, säger han.

"Det finns likheter i låtarna"

Bert Karlsson, direktör på Friends skivbolag, håller med.

- Vi är välvilligt inställda till en ekonomisk uppgörelse, säger han.

Men är inte det att erkänna att det är frågan om ett plagiat?

- Det finns likheter i låtarna i vissa delar. Men steget är väldigt långt till att säga att det är samma låt. De anklagelserna hade aldrig hållit i en domstol.