”Jag kunde lika gärna varit död”

Schlagerstjärnan berättar om missbruket

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
NYKTER I FEM ÅR Danska schlagerstjärnan Niels Olsen (till höger) missbrukade sprit och tabletter. Nu har han dock varit nykter i fem år. "Det som jag och min bror Jørgen får vara med om nu är fantastiskt", säger han.
NÖJE

KÖPENHAMN

Just nu leker livet för Niels Olsen i Olsen Brothers. Men så var det inte för tio år sen.

- Jag har haft problem med missbruk sen jag var 17 år, säger Niels Olsen till Aftonbladet.

Förra året gick en dröm i uppfyllelse för Niels Olsen. Han och hans bror Jørgen vann schlager-EM med "Fly on the wings of love". En låt de inte ens själva trodde speciellt mycket på.

De blev återigen stora stjärnor i Europa - precis som när de var tonårsidoler och spelade med The Kinks. Men den här gången var Niels, som hunnit bli 47 år, lite lyckligare.

”Jag förstod inte att jag hade problem”

- Jag har missbrukat alkohol och tabletter ända sen jag var 17-18 år. Men då förstod jag inte att jag hade problem, säger han.

- Som värst var det på 80-talet när vi hade en hit i Tyskland. Då gick det utför för mig. Jag kunde lika gärna varit död och legat under en gravsten i dag. Det är ett under att jag kommit så här långt.

I början av 90-talet förstod Niels att han hade allvarliga problem och försökte ta sig ur missbruket. Han slutade dricka men fick flera återfall.

Det var först 1996, när hans fru hotade med att lämna honom, som han tog tag i sitt liv på allvar och skrev in sig på ett behandlingshem.

”Extra praktfullt liv”

Nu har han varit helt nykter i fem år och går regelbundet på möten och lever efter det så kallade 12-stegsprogrammet.

- Jag tror att mina erfarenheter gör att jag ser på livet som extra praktfullt. Nu känner jag en stor kärlek till livet. Och det som jag och min bror Jørgen får vara med om nu är fantastiskt, säger Niels.

Frida Håkansson