Goodbye Irland, hej då, Norge

Klassiska schlagerländer åkte ur i årets tävling

1 av 3
Norges Halldor Lagreid - nästjumbo.
NÖJE

Det var en schlager-kväll med många vändningar och mycket dramatik.

Och för några länder - sorg.

I schlagerns ”huvudland” Irland kommer man att vakna upp i morgon - som utslagna.

Nej, Irlands smäktande ballad ”Without your love” med Gary O'Shaugnessey lyckades inte alls upprepa framgångarna för tidigare irländska smäktande ballader.

Kanske var balladkvoten helt enkelt fylld i år. Eller kanske var just den här irländska balladen inte riktigt lika välsmidd som till exempel Johnny Logans ”What's another year”.

Vad är ännu ett år?

Tja, för Irland är det ett år utan schlager-EM.

Norsk torsk

Och så var det då Norge. Halldor Lagreids framförande var precis så dramatiskt som man kunde begära. Men inte heller den här balladen lockade tillräckligt med röster. Den stack visserligen ut men...kanske för mycket.

Bara olycksbrodern Portugal gav Norge någon poäng alls (tre stycken) - men från grannländerna Sverige och Danmark var det tvärtyst.

Israel borta

För två år sedan vann Charlotte Nilsson schlager-EM i Jerusalem. Nu lär det dröja åtminstone till 2003 innan det kan bli en schlager-repris i Israel. Tal Sondak levde inte upp till den extravagans vi är vana vid från israeliska bidrag och hamnade på den magiska, onda sextondeplatsen.

Bäst av dem sämsta, men det är säkert en klen tröst för de schlagertokiga israelerna.

Island jumbo

Sämst av de sämsta var Island, som ändå nämnts med respekt i förhandssnacket. Tre poäng, samma som nästjumbon Norge, men bara med en tvåpoängare som högst.

Andra förhandsfavoriter som svek var Polens Piasek som verkade ha större tycke hos musikjournalister än publiken, och Portugals Olsen Brothers-plagiat MTM som också nämnts i förhandssnacket.

Den stora snackisen - att Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Spanien är garanterade plats även om placeringen blir dålig - behövde aldrig aktualiseras.

Men brittiskan Lindsay D var på 15:e plats bara tre poäng ifrån att - egentligen - åka ur. Fast inte.

Hela resultatlistan

Mattias Källman