Hela världen väntar, Antique

Men i Grekland rasar Mikis Theodorakis mot gruppen

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
här GÖR de NYA HITS I en liten studio i centrala Stockholm spelar Elena och Nikos i Antique in de sista låtarna till den nya skivan. - Den här plattan känns mer personlig än tidigare. Vi har lärt oss mer och lyssnat mer noga under de fyra månader vi jobbat med den, säger Elena.
NÖJE

Efter tredjeplatsen i schlager-EM väntar en världslansering för Antique.

Samtidigt riktar Greklands stora musikstjärna Mikis Theodorakis hård kritik mot duon.

- Han tycker inte vi är bra representanter för landet, säger Nikos Panagioditi.

Antique är hemma i Sverige igen efter det stora äventyret i Köpenhamn.

Den svensk-grekiska duon kom som bekant på tredje plats i schlager-EM med den hyllade låten "Die for you".

I dagarna spelar de in de sista låtarna på sin nya skiva - en skiva som ska lanseras över hela Europa. Och Australien. Och kanske också USA.

- Europa kommer att dansa till "Die for you" hela sommaren, det är jag övertygad om. Människor ska bli glada av vår musik. Det ska vara coolt och party och sådan är hela vår skiva, säger Elena Paparizou.

Och de kunde ha fått en sämre start på skivlanseringen.

I Grekland hyllas de redan som hjältar.

Grekisk tv på plats i studion

- Det ringer i våra telefoner hela tiden. Det finns ungefär 20 tv-kanaler i Grekland och så fort det är nyhetssändning ringer alla till oss. Jag har fått ladda min mobil flera gånger per dag, säger Elena och skrattar.

När Aftonbladet besöker den lilla studion i centrala Stockholm är även ett grekiskt tv-team på plats för att göra ett av åtskilliga inslag om Antique.

Men samtidigt som folket hyllar Elena och Nikos har den världskände kompositören och Sverigebekante Mikis Theodorakis kritiserat Antique för att de inte varit bra representanter för Grekland under schlager-EM.

En av orsakerna är att de inte enbart sjöng på grekiska.

- Jag svarade honom med att det är 2001, inte 1800-talet. Han förstår inte att schlagerfestivalen har utvecklats och att det mer är en musikshow än en representation av landets kultur, säger Nikos.

"Vissa tycker vi gjorde fel"

Efter Theodorakis uttalande rasar debatten i Grekland.

- Bland folket är vi hjältar eftersom vi fört ut den grekiska musiken utanför landet och eftersom vi fick den bästa placeringen som Grekland någonsin haft. Men vissa människor, framför allt äldre musiker, tycker vi gjorde fel som delvis sjöng på engelska så att folk utanför Grekland också kunde förstå sången, säger Elena.

I går släpptes deras singel och i juni kommer den nya skivan.

Nu följer ett sanslöst schema som gör att Elena och Nikos inte kommer ha en lugn stund förrän i jul.

- Nej, det kommer att bli full fart. Men det är ju roligt och det är vårt jobb, säger Elena.

Hur ska ni orka?

- Det gäller att inte slarva och inte festa för mycket. Och att säga ifrån när man känner att det blir för mycket och ta en vecka ledigt, säger Nikos.

Klas Lindberg