Nu gör Villius och Häger sin sista tv-serie

I sommar visar de sina "greatest hits"

NÖJE

Året är 2001.

Radarparet Hans Villius, 78, och Olle Häger, 65, summerar 35 års samarbete i en tv-serie med sina "greatest hits".

- Det kan vara lagom nu, säger Hans Villius.

Foto: GUNNAR ASK
radarpar i 35 år Hans Villius och Olle Häger har bestämt sig för att avsluta sitt långa samarbete. Därför har de plockat ut guldkornen ur sitt enorma material och sammanställt en elva timmar lång tv-serie som ska visas i sommar.

Ungefär så lär det stå i framtidens historieböcker.

I alla fall om Hans Villius och Olle Häger får hålla i pennan.

De legendariska dokumentärfilmarna har blivit ett begrepp i SVT tack vare produktioner som "Svart på vitt", "Fyra dagar som skakade Sverige" och teamets sista stora projekt, tv-serien "100 svenska år". Den senare följdes av närmare 1,3 miljoner historietörstande svenskar och har sålts i 90 000 exemplar som köpvideo.

- Men i stort sett tror jag inte på att lära av historien. Tvärtom tycks vi upprepa det mesta. Däremot är kunskap om det förflutna viktigt för vårt kritiska tänkande, säger "mannen med rösten", Hans Villius.

"Ett mycket personligt urval"

Han och Olle Häger har hyllats av historiker, belönats med priser, fått professorstitlar av regeringen och blivit föremål för en doktorsavhandling.

Efter 35 års samarbete går de skilda vägar. Villius trappar ner och Häger fortsätter.

I sommar hyllas radarparet med serien "Häger & Villius". Sammanlagt blir det 11 timslånga avsnitt med guldkorn ur deras produktion.

Den första episoden sänds den 9 juni.

- Allt i serien är kanske inte det allra bästa vi gjort, men det är ett mycket personligt urval som vi gjort, säger Hans Villius.

Bland annat visas utdrag ur klassiker som "1000 år på 2 timmar", "Ett satans år" och reportageresan till Egypten som resulterade i dokumentären "Jag ser underbara ting".

Dan Panas