Svenska hiphopare - enligt Fredrik Strage

NÖJE

Känns det som om du är den enda som inte läst "Mikrofonkåt" av Fredrik Strage? Lugn. Puls Lisa Pehrsdotter har letat reda på godbitarna ur boken om svensk hiphop.

Omslaget till boken "Mikrofonkåt".

Feven.

Vem? Blev popstjärna med "Dom tio budorden".

Skandal? Möjligen att hon har torkade blommor och en bild på en gråtande afrikansk bebis hemma i lägenheten.

Big Fred.

Vem? Stor kille från Hässelby som turnerat med Ken. Har inte släppt nån skiva än, men gjorde bland annat en låt till "Sökarna 2: Rebelz" tillsammans med ADL, DJ Mendez och Rob'n'Raz.

Skandal? Killen hänger med Ken... Super duktigt och boffar hårspray under en videoinspelning. Hade cocacola i håret som ung för att få dreads, enligt Blues.

Fattaru

. Vilka? Består av 16-17-åriga killarna Kristoffer "Stuffe" Malmsten, DJ Kojak, bröderna Markus och Mingus Price som har en storebror som heter Magnum Coltrane Price om nån nu vet vem det är.

Skandal? Snor folköl, de är för unga för att köpa själva.

Latin Kings.

Vilka? Dogge, Salla och Chepe som rappade på svenska och blev riktigt riktigt stora med debuten "Välkommen till förorten". För inte så länge sen släppte de skivan "Mitt kvarter".

Skandal? Dogge har suttit i finkan efter att ha slagits med polisen. Nu har han lugnat ner sig. Han kör lite svarttaxi ibland bara.

Ken.

Vem? Blev riktigt stor med hiten "Mamma" för några år sen. Blev riktigt känd för att han uppmanade publiken att storma slottet och knulla prinsessan Madeleine och så på Vattenfestivalen.

Skandal? Jo, just det. Kör bil påtänd för det blir bättre flow och säger att det inte gör nåt för att han har knarkat sen han var elva år. Bråkar med allt och alla ungefär och känner inte igen en tall när han ser den.

Infinite Mass

. Vilka? Rodde, Amir och Bechir (med till en början).

Skandal? Bechir bytte namn till Bashir och musiken mot juristlinjen.

Leila K.

Vem? Började rappa i slutet av 80-talet, jobbade ihop med Rob"n"Raz och är sedan dess välkänd och skandalomsusad.

Skandal? Finns många. Rymde hemifrån och sen dess finns det ruskigt många historier om henne. I boken medverkar hon för att hon får pengar. Hon säger jättemånga konstiga grejer.

Loop Troop.

Vilka? fyra killar från Västerås som kallar sig Promoe, Cosmic, Supreme och DJ Embee.

Skandal? Tja, Promoe har inte klippt sig eller rakat sig på typ fem år, han snattar (så länge det är från stora företag är det OK menar han), Embee sålde strumpor och kokosbollar som ung.

Melinda Wrede.

Vem? Albumdebuterade nyss, singeln "Relationsteorin" har spelats en hel del på radio.

Skandal? Har enligt egen utsago en Norén-släkt (det vill säga 40-talister som dricker rödvin tills de börjar gråta).

Mobbade Barn Med Automatvapen.

Vilka? Består av Organism 12, PST-Q, Seron och Leo.

Skandal? På fyllan säger de att de skriver sina texter med kuken. Seron blev frälst och hoppade av.

Petter

med följe. Vilka? Sveriges kanske meste hiphopstjärna Petter och back upen Eye-N-I, Pee Wee och DJ Sleepy.

Skandal? En packad Petter slår i huvudet under en konsert och hamnar på sjukhus. Dessförinnan har killarna jagat varann med vattenpistoler, från början en födelsedagspresent till leksaksälskande Petter.

Kashal T.

Vem? Heter Samuel Gezelius och är några och tjugo år gammal och bor i Bålsta.

Skandal? Inte helt poppis bland Stockholmsrapparna. Eminem lär ha stulit hans rim. Han har varit dagelev på snajsiga internatskolan i Sigtuna.

Lisa Pehrsdotter