”Vi fick börja från botten”

Jocke Berg i Kent om USA- satsningen som kom av sig

NÖJE

- Det var som nåt slags jävla bajshög som låg och täckte allting, alla mediekanaler. Man fick börja från botten och gräva sig ut och dog halvvägs av gaserna.

Jocke Berg beskriver Kents misslyckade försök att slå igenom i USA.

Foto: LASSE ALLARD
BERÄTTAR I TV I kväll sänds dokumentären om Kent i SVT 2. Där får vi bland annat följa bandet under den framgångsrika turnén i Sverige förra året - och höra varför bandet aldrig slog i USA.

I kväll klockan 20.00 i SVT 2 visas dokumentären "Så nära får ingen gå - ett år med Kent". Den visar upp ett band som säljer skivor i drivor. Som säljer ut Hovet. Som vinner den ena Rockbjörnen efter den andra.

Lanseringen dör på fosterstadiet

Den visar också upp ett band som vill erövra andra länder. Riktiga rock "n" roll-världen. USA. Och hur den lanseringen dör redan på fosterstadiet.

Det började med "Isola". Med "Hagnesta Hill" skulle allt skjuta mot höjden.

- Det var jävligt hoppfullt. Och det gick inte sämre än tidigare. Men det stannade kvar på samma nivå. Vi kände det direkt vi började jobba mot utländsk radio, att vi hamnade mitt i kulmen på pojkbanden, Christina Aguilera, Britney Spears och hela den grejen. Det var som nån slags jävla bajshög"

Jocke Berg och kompani har inte gett upp. Ett nytt försök görs med nästa platta (den börjar spelas in i höst, beräknad release våren 2002).

Det som talar för att Kent till slut lyckas är att det är ett bra band. Resten verkar tala emot.

Beredda att "sälja röv"

- Jag tror skivbolaget insåg: Okej, vi kan breaka det här bandet, men fy fan vad vi måste bränna pengar för att göra det. Det är det inte värt. Det är bättre att satsa på en produkt som är 17 år och gjort sina aerobicsläxor, säger Jocke.

Viljan att å ena sidan slå igenom stort och å andra sidan göra det på sina egna villkor uttrycks bra av Sami Sirviö och Harri Mänty i kvällens dokumentär. Först slår Sami fast att Kent är och förblir ett indieband. En stund senare säger Harri att han och de andra varit beredda att "sälja röv" för att slå i USA.

Det är kul och kul är kanske inte omdömet folk i allmänhet förknippar med Kent. Per Sinding-Larsens och Mathias Engstrands dokumentär ändrar på det. Kent är ett band som tar sin musik på blodigt allvar. Okej. Men medlemmarna är ofta direkt dräpande mot sig själva.

När ett tonårsfan lämnar dem i extas efter ett besök i logen säger Jocke Berg:

- Skulle jag träffa oss och vara 15 skulle jag bli jävligt besviken. Jag skulle tänka: Vilka är de här trötta och feta gubbjävlarna?

Tore S Börjesson