Kriminella är inte bannlysta

Hasse Aro: Man kan inte välja bort någon på grund av hans förflutna

1 av 2 | Foto: SVT
Strix kände till Robinson-Mattias bakgrund Produktionsbolaget bakom "Expedition: Robinson 2000" var väl medvetna om Mattias Dalerstedts kriminella bakgrund, men tyckte inte att den var ett hinder för hans deltagande.
NÖJE

En ny inspelning av "Expedition: Robinson" är på gång.

I jakten på tittarsiffror väljer Strix och SVT allt extremare personligheter.

Till och med kriminella kan tas ut som deltagare.

- Har man sonat sitt straff ska man ha samma chans som alla andra, säger producenten Hasse Aro.

Det var i går Aftonbladet berättade att årets Robinson-vinnare Mattias Dalerstedt är dömd för 16 brott. Nästa vecka ska han upp i rätten igen. Då åtalas han för en misshandel som ägde rum 1998.

Strix var väl medvetet om hans bakgrund då man valde ut honom till fjolårets program. Producenten Hasse Aro nekar dock till att det var därför produktionsbolaget tog med honom i tävlingen.

- Nej, absolut inte. Det var andra egenskaper som avgjorde, säger Hasse Aro.

Att en kriminellt belastad person skulle kunna utsätta de andra deltagarna för fara håller han inte med om.

- Hade vi tyckt det hade vi inte tagit med honom.

Noggranna tester

Hasse Aro påpekar att Strix och SVT gör en noggrann genomgång av alla utvalda. Deltagarna får genomgå både tuffa test och bedöms genom psykologiska analyser. Allt för att testa så att personerna klarar av pressen på ön.

Är det inte cyniskt att välja ut någon med kriminell bakgrund och låta honom utsättas för den exploatering som "Expedition: Robinson" innebär?

- Nej, snarare vore det cyniskt att bara välja bort någon på grund av hans förflutna. Har man fått sitt straff så har man sonat sina brott och måste få en ny chans i samhället, säger Hasse Aro.

Edward Lundberg som tävlade i Lag Syd tycker att det både är rätt och fel att ha med en dömd person i "Expedition: Robinson".

- Jag har full respekt för hur Strix och SVT väljer ut deltagarna. Alla instabila personer blir bortgallrade. Men om tanken är att man ska framstå som förebild kan det vara mer tvetydigt, säger han.

"Ett tvärsnitt av befolkningen"

Freddy Lund från Lag Nord tycker att alla som ångrat och sonat sina brott ska ha samma chans i uttagningen.

- Robinson är ett tvärsnitt av befolkningen och där finns det ju kriminella, säger han.

Karin Lindstedt