”Jag körde omkring naken på en vespa”

Rhys Ifans från "Notting Hill" låter kläderna falla i nya filmen

NÖJE

CANNES

Han blev berömd genom scenen där han står klädd i enbart sunkiga kalsonger i "Notting Hill".

I sin nya film är Rhys Ifans, 32, spritt språngande naken nästan hela tiden.

- Någonstans tror jag det är bra för själen att springa omkring och dingla med snoppen inför ett helt filmteam, säger han.

"DET ÄR VÄRRE ÄN SÅ, MAMMA" Walesaren Rhys Ifans fick sitt stora genombrott i "Notting Hill". I sin nya film "Human nature" (infällda bilden) nöjer han sig inte med att knalla runt i kalsongerna, där ryker allt vad kläder heter all världens väg. "Min mamma sa: Rhys, den här gången ska du väl inte visa röven? Jag sa: Mamma, det är värre än så"", berättar skådespelaren.

När man träffar Rhys - namnet uttalas Reese Eevans - får man lätt en känsla av att det var rätt mycket av honom själv i Spike, den levnadsglade festprissen som Hugh Grant delade lägenhet med i succéfilmen "Notting Hill".

Rhys pratar entusiastiskt om alla fester han hunnit besöka under filmfestivalen.

- Vackra kvinnor, sex och alkohol, det är väl det livet handlar om, eller hur?

Ska lära möss bra bordsskick

"Human nature" är en svart komedi med manus av Charlie Kaufman, som skrev "I huvudet på John Malkovich". Den här historien är ännu mer skruvad.

Tim Robbins spelar Nathan, en forskare med pinsamt liten penis, som försöker lära möss bra bordsskick. Hans flickvän Lila ( Patricia Arquette) är hårig över hela kroppen. När de träffar Puff (Ifans), som har vuxit upp som en apa ute i djungeln, ska de försöka anpassa honom till civilisationen. Men ju mer normal Puff blir, desto pilskare blir han. Särskilt på den ludna Lila"

"Fastnade för den bisarra humorn"

- Det finns ju en lite sorgsen och allvarlig underton i filmen, om att inte döma människor efter deras utseende. Men framför allt fastnade jag för den bisarra humorn, säger Rhys Ifans.

Både du och Patricia Arquette är nakna i massor av scener. Hur kändes det?

- Min mamma sa: Rhys, den här gången ska du väl inte visa röven? Jag sa: Mamma, det är värre än så"

- Först var jag lite nervös. Men det är så varmt i Kalifornien att man inte behöver vara rädd för att snoppen ska krympa ihop till ingenting. Sådant är ju lite pinsamt.

- Efter några dagar brydde sig varken Patricia eller jag. Ett hundratal i filmteamet, många andra nyfikna, vi ignorerade dem bara. Jag brukade köra omkring naken på en liten vespa, det kändes bara häftigt.

- Det var nog jobbigare för henne. Att vara så snygg och tvingas se ut som en ruggig matta"

Han växte upp i småstaden Ruthin i Wales.

- Man kunde sniffa lim eller vara med i pluggets teaterverksamhet, det fanns inte så mycket annat att göra.

Dramastudierna förde honom till London, där han fortfarande bor med sin flickvän ("hon är okänd, ingen i branschen").

Har filmat med Lasse Hallström

Nu är han Wales stora kändis, vid sidan av Anthony Hopkins och Catherine Zeta-Jones. Han kan välja och vraka mellan rollerna, han kom direkt från Kanada och inspelningen av Lasse Hallströms "Sjöfartsnytt".

- Det är min första lite mer lågmälda roll. Det var intressant, Lasse lockade fram sidor i mitt skådespeleri som jag inte hade en aning om fanns där.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM