Stort guldregn över ”Pianisten”

Vinnarna i Cannes - hela listan

1 av 3
pianisten Österrikaren Michael Haneke (till vänster) fick Juryns stora pris för sin film "Pianisten". Isabelle Huppert och Benoít Magimel fick pris för bästa skådespelare i samma film.
NÖJE

CANNES

Michael Haneke och Nanni Moretti heter den 54:e filmfestivalens stora vinnare.

Den svenska kortfilmen blev utan pris, men filmmakarna kan trösta sig med att ha fått en ny beundrare: Monty Python-gängets Terry Gilliam.

Bland branschfolk tycker de flesta att årets upplaga av filmfestivalen var rätt svag, med kända filmmakare som gjorde sämre filmer än väntat. Och få nya upptäckter.

Juryn, med Liv Ullmann som ordförande, tyckte att två filmer stod i en klass för sig:

S Österrikaren Michael Haneke ("Funny games", "Kod okänd") vann hela tre priser för sin franska film "Pianisten", ett sexuellt laddat kärleksdrama.

S Och italienaren Nanni Moretti vann Guldpalmen för "Sonens rum", ett starkt drama om en familjs sorgearbete när ett av barnen dör i en tragisk olycka.

Triangel Film har köpt de svenska biorättigheterna till båda filmerna.

S Trots stående ovationer vid visningen av "Music for one apartment and 6 drummers", föll inte juryn för Johan Stjärne Nilssons och Ola Simonssons roliga kortfilm, med sex personer som håller musikalisk konsert på diverse heminredning i en lägenhet.

Men galamiddagen för Melanie Griffith i lördags, när de oväntat framförde ett liknande nummer, blev en succé.

- Vi knackade i ett glas, som för att hålla tal. Sedan plockade vi fram dammsugare och andra grejer och körde en låt på det och på de tallrikar och glas som fanns där. Antonio Banderas var framme och tackade oss. Och Terry Gilliam (medlem i juryn) var väldigt förtjust, han ville höra mer, säger Ola Simonsson.

Alla vinnarna:

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM