Patrik Isaksson. Eller?

NÖJE

Patrik Isaksson släpper debutplatta.

Debut?

Ja. Patrik Isaksson från Finspång alltså.

Artistnamnet är Isak. Kort

och gott.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Kärleken är Isaks drivkraft.

Med soulpop och D"Angelo-touche tänker Patrik "Isak" Isaksson den yngre erövra världen. Isak är 23 år och på mammas sida har han Somalia i blodet. Det är också hennes förtjänst att han satsat på musiken. Men några av hennes favoriter har också avskräckt.

- Jag lyssnar på allt utom klassiskt - jag är en av de ungar som blev tvättad med klassiska lurar på magen. Jag kommer ihåg att jag var väldigt känslig för musik - när jag hörde Beethoven på testbilden, det kunde bara tjuta, då blev jag skiträdd, säger Isak och skrattar. Det gör han ofta under intervjun och orden strömmar ur munnen med inslag av östgötska.

Isak började sin musikkarriär i goth- och metalband. Men för ett par år sedan styrde han in på soulbanan och begav sig till Stockholm.

Trots artisttillvaron som vägvalet medfört försöker Isak hänga kvar i verkligheten.

- Jag tror att det är viktigt att hålla sig rotad med det vanliga livet så man inte sticker iväg. Då tappar man lite greppet om vad det var man skulle skriva om, säger Isak och fortsätter:

- I den här branschen får man också passa sig. Kör man ett för öppet race tar de allt. Och man behöver inte heller pleasa folk hela tiden. Det räcker med det man gjort. Det är viktigt att ha integritet.

Steget från goth till soul känns stort. Var det inte svårt att sadla om?

- Musiken jag spelar nu har jag vuxit upp med. Den andra musiken tog jag till mig när jag flyttade till Norrköping. Fast ibland blir jag trött på allt bjäbbande och då vill jag ha krasch. Tidigare kunde min musik vara lite hur som helst. Det som var versen kunde vara refrängen och tvärt om. Nu har jag lärt mig att kontrollera och lägga in pauser. Man sparar på krutet och bjuder lite på det ibland. Det handlar ju om att ge ett intryck.

Vilken typ av intryck vill du ge?

- För mig är det spirituella, det själsliga som människan har viktigt. Att man kommer överens med sig själv. Att man vill göra någonting gott i livet.

Har din musik ett religiöst budskap?

- Spirituellt skulle jag vilja säga. Jag förpassar inte Gud till någon kyrka. Jag tror man kan ta kontakt med Gud precis där man är. Det är drivkraften i min musik, det positiva. Man kan säga kärleken.

Jorunn Amcoff