I baksätet med Elbow

NÖJE

Ögonlocken är tunga av sömn.

Huvudet studsar mot bilsätet.

Engelska Elbow tar dig åter till baksätet.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Elbow armbågar sig fram.

Visst kommer ni ihåg de där bilresorna när ni var små? De där minnena som ni på något vis trodde att ni var ensamma om, till dess den engelska gruppen Elbow döpte sin skiva till just: "Asleep in the back".

- Det är en mening som jag har försökt få in i en låt länge, säger sångaren Guy Garvey och basisten Pete Turner fortsätter:

- Alla i bandet delar den barndomskänslan; att komma tillbaka från semestern och ha somnat i baksätet. Och när man kom fram så fortsatte man att låtsas sova, så att pappa kunde bära in en. Det är en verkligt härlig och varm känsla.

Om man ska tro brittisk press är Elbow landets nästa stora musikexport. "De kommer att bli hur stora som helst" tycker New Musical Express och The Face hävdar att alla gitarrband inom en snar framtid kommer att jämföras med Elbow.

Nu ska man ju, som bekant, inte tro allt man läser, men det faktum att Elbow har gjort en skön debutskiva kvarstår. En lugn, melodisk platta som närmast för tankarna till U2:s "Joshua Tree". Texterna är fyllda av sångaren Guy Garveys tankar och nedtecknade med en penna som skvallrar om ett poetiskt intresse.

- Många av låtarna handlar om frustrationen över att inte få ge ut skivan, säger Guy.

- Vi dumpades av tre skivbolag innan vi till slut fick ett bestående skivkontrakt. Och så handlar den om relationer. Det är en mycket personlig platta, nästan för detaljerad så här i efterhand. I nästa skiva får jag vika ut mina bandmedlemmar i stället för mig själv.

arkiv Elbow

FAKTA/ELBOW:

LYSSNA PÅ ELBOW:

Tävla med Elbow

Du har nu chansen att vinna två biljetter till Elbows spelning på Gröna Lundsteatern den 30 maj. Eller så kan du kamma hem nya albumet Asleep at the back, helt utan kostnad rakt in i skivsamlingen.

Det enda du behöver göra är att svara på frågorna och fylla i uppgifterna nedan. Lycka till!

Erika Hallhagen