Titta - nu är stjärnorna i Trollywood

Aftonbladet följde Joaquin Phoenix och Claire Danes deras första dag i Sverige

1 av 2
Hej, Sverige Joaquin Phoenix är i Trollhättan för att spela in den danske regissören Thomas Vinterbergs nya film "It"s all about love"
NÖJE

TROLLHÄTTAN

Den elake härskaren från "Gladiator" är här.

Nu har Joaquin Phoenix intagit Trollhättan.

För att spela in nästa storfilm.

Har ni sett Oscarsbelönade "Gladiator" så vet ni vem han är.

Ja, just det.

Joaquin Phoenix är den onde härskaren som dödar sin far, vill ligga med sin syster och kör romarriket i botten. Usch...

Nåväl, nu har det amerikanska stjärnskottet bytt Colosseum mot något betydligt mindre dramatiskt.

En parkeringsplats på Nohabs industriområde i Trollhättan.

I går började inspelningen

För det är här - i det svenska filmundret Trollywoods hjärta - som Joaquin Phoenix gör en av huvudrollerna i nya storfilmen "It"s all about love".

För regi och manus svarar danske Thomas Vinterberg, som fick sitt stora genombrott med Dogma-filmen "Festen". Den andra huvudrollen görs av Claire Danes - som bland annat spelat mot Leonardo DiCaprio i "Romeo och Julia".

Under en månad kommer alla inomhusscener i "It"s all about love" att spelas in i Trollhättan, och i går drog arbetet igång.

Hemlighetsmakeriet kring projektet är stort. Först nästa vecka tillåts pressen att komma på besök, då inbjudna av filmbolaget.

Men Aftonbladet punktmarkerade - som enda tidning - den första inspelningdagen.

De första tagningarna ägde rum vid halv två-tiden i går eftermiddag. Joaquin Phoenix anlände i bil med privatchaufför en kort stund före utsatt klockslag.

Då såg han trött ut. Riktigt trött.

Lämnade teamet tidigt

Huruvida det berodde på tisdagens kick off på dansrestaurangen Gransäter i centrala Trollhättan - när han och Claire Danes åt en sen, spanskinspirerad, middag med filmteamet - låter vi vara osagt.

Efter att ha språkat med Thomas Vinterberg i solskenet, var det dags för inspelning i den mindre av de två lokaler som filmteamet använder i Trollhättan.

Och när övriga teamet efteråt stannade kvar för att äta middag, lämnade Joaquin Phoenix genast området tillsammans med sin chaufför.

Otillgänglig var ordet.

Filmen kostar 85 miljoner

Och samma sak gäller innehållet i "It"s all about love". Thomas Vinterberg har hittills inte velat avslöja något om handlingen. Klart är dock att filmen, som kostar omkring 85 miljoner danska kronor, är en framtidsbaserad thriller, dock ingen science fiction.

John (Joaquin Phoenix) och Elena (Claire Danes) försöker rädda sin relation i en värld av förändring, där folk dör på New Yorks gator och Ugandas befolkning blir viktlös...

"It"s all about love" beräknas få världspremiär i Cannes nästa år.