"Jag känner mig som 17 år igen"

Lasse Berghagen släpper ny platta – och vill göra film med Colin Nutley

NÖJE

BÅSTAD

Han nobbade en succéroll mot Robert Gustafsson.

I stället har Lasse Berghagen gjort en Céline Dion-hit och en ny platta - på ren inspiration.

Och så vill han filma med Colin Nutley.

- Jag känner mig lite som 17 år igen.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
UNG PÅ NYTT I alla fall håller Lasse Berghagen ett tempo som om han fortfarande vore tonåring. På måndag kommer nya skivan, om en månad är det premiär för "Allsång på Skansen", diktsamling på väg i höst - och så längtar han efter att få spela in film, helst med Colin Nutley.

På plats i Nashville för att skriva låtar åt amerikanska artister.

Lasse Berghagen, 56, går in i en godis", förlåt, gitarraffär.

Han kommer inte ut med den där gamla akustiska, ni vet.

Nix, det blir en specialdesignad Gibson i stället.

Och förstärkare.

Och wah wah-pedal.

Trots att han redan äger 30 gitarrer och att hustrun Eva kommer få ett helvete med att hitta plats för den nya klenoden.

- Jag kände samma glädje som när jag fick min första gitarr. Det var som om ett nytt fönster öppnat sig, säger Lasse Berghagen.

"Det känns som i tonåren"

Det där hände förra våren.

Lasse lämnade Nashville med turboinspiration. Och det amerikanska skivbolaget fick några nyskrivna låtar - en av dem högintressant för ett kommande Céline Dion-album.

I år spelade Lasse in plattan "Som en blänkande silvertråd" av bara farten.

Sju veckor med 49 hembakta kakor ihopsvängda av Eva - alla slukade under studioarbetet med Lundell-gitarristen Mikael "Nord" Andersson och Sven-Ingvars-producenten Martin sHansen.

Resultatet är varken bakverk eller hastverk.

Lasse Berghagen talar om en resa tillbaka dit där allt började. Före allsången och schlagerkarriären som gjorde honom till 70-talsstjärna på kontinenten.

- Jag har levt två liv. Dels schlager- och svensktoppsbiten, som jag i och för sig inte ångrar. Men vid sidan om har det funnits en mer djupsinnig del som kanske varit mer nära mig.

- Skillnaden är att jag nu ger ordet mer tid. Det känns lite som jag kommit tillbaka till de övre tonåren när skrivandet var det viktigaste för mig, säger han.

Låttexterna ingår i diktsamlingen "All min längtan" som kommer ut i höst.

Det handlar mycket om kärlek.

Men inte den Konsum-paketerade.

Nej, taggig, olycklig och ibland riktigt taskigt behandlad kärlek.

- På senare tid har jag haft svårt att skriva den typen av kärleksdikter och få dem trovärdiga. Jag och Eva är ju ett så profilerat par. Vi har varit gifta i 25 år och jag får så mycket kärlek jag kan få.

- Men jag har ju också varit ungkarl i många år med all längtan och alla situationer det medför, säger vispoeten Lasse Berghagen.

Showmannen med samma namn leder "Allsång på Skansen" för åttonde året i sommar. Och kunde mycket väl ha stått på teaterscenen nu. Lasse Berghagen var högaktuell för en roll mot Suzanne Reuter och Robert Gustafsson i komedin "Maken till fruar" som spelas för utsålda hus på Oscars i Stockholm.

"Colin Nutley fångar ett Sverige jag känner"

- Jag fick ett erbjudande, men jag ville fullfölja arbetet i Nashville. Annars hade det varit underbart att jobba med det gänget.

Men en filmroll skulle inte sitta fel. Helst i regi av Colin Nutley.

- Han fångar ett Sverige som jag känner igen. Men då skulle jag vilja ha en roll som man verkligen fick jobba med. Som Rolf Lassgårds i "Under solen" - den har verkligen hela registret.

Berghagen-projekt

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM