Vilken klassiker, Lasse Berghagen

NÖJE

En liten klassiker.

Lasse Berghagens nya album är hans mest genomarbetade hittills.

Några av de nya sångerna på "Som en blänkande silvertråd" (NMG) hör till de finaste han har skrivit.

Foto: LASSE ALLARD

Det är tydligt att det nya samarbetet med producenterna Mikael "Nord" Andersson och Martin Hansen har varit välgörande.

Rent musikaliskt är "Som en blänkande silvertråd" en rejäl nytändning, plattan är fylld av melodistarka ballader och ren svensktoppsschlager, allt till "Nords" och Hansens spännande arrangemang.

Produktionen är mycket påkostad, de medverkande musikerna är många, i instrumentlistan finns udda saker som vibrafon, glockenspiel och mandolin - och flera spår backas upp av stråkorkester. "Nord" producerade senast Sven-Ingvars "Retro Aktiv" (NMG), och har även jobbat med Ulf Lundell och Roxette genom åren.

Och det låter lite Lundell och Sven-Ingvars om arrangemangen, eller som något av Christina Lindbergs soloalbum, kanske också lite som Samuel Fröler, Anna-Lotta Larsson eller rentav den sentida Tommy Nilsson.

Lasse Berghagen sjunger

med nyfunnen inspiration och närhet, uppenbarligen stortrivs han i sin nya musikaliska omgivning.

Bland de 13 nya sångerna finns några av de finaste han har skrivit genom åren. Hör bara "Ungdomsår", stort arrangerad med stråkar, "Var inte rädd för höstens regn", med lånat intro från Lundells "Den kalla vinden" och LeMarc-inspirerad refräng, och "Efter stormen sjunger fåglarna igen".

Ett par av låtarna har "Nord" och Hansen skrivit musiken till. "Visst var det väl kärlek jag fick" kunde varit skriven av Peter LeMarc i någon av hans mest publikfriande stunder, och låter som en solklar hit. "Min väska är packad" är en rak popmelodi med dragspelsintro och en angelägen text om att se tillbaka på sitt liv och trots allt känna sig ganska nöjd.

Som mest hjärtskärande

personlig blir Lasse Berghagen i den avslutande och mycket vackra pianoballaden "Eken": "Det känns så konstigt att tänka att mitt liv en dag ska ta slut", sjunger han i vad som låter som en ny begravningsklassiker eller ett kommande nummer i psalmboken. Texten kommer att citeras i dödsannonser.

Mäktigt.

Lasse Berghagens nya känns som en liten klassiker.

Det är fullvuxen schlager och jag kan egentligen inte hitta en enda dålig låt.

"Som en blänkande silvertråd" är definitivt hans starkaste platta sen "Sträck ut din hand" (NMG) 1995.

Plusguiden

Michael Nystås