Mattias kan få tio års fängelse för misshandel

Nu skärps åtalet mot Robinson-vinnaren

NÖJE

Åtalet mot Mattias Dalerstedt skärps.

Nu riskerar Robinson-vinnaren tio års fängelse för grov misshandel.

– Jag är inte orolig, säger han.

För någon vecka sedan berättade Mattias Dalerstedt i Aftonbladet om sin stökiga uppväxt.

Vinnaren av ”Expedition: Robinson” 2000 är dömd för 16 brott, och i tisdags i förra veckan skulle en ny rättegång ha ägt rum.

Mattias Dalerstedt stod åtalad för att, i september 1998, ha misshandlat och sparkat en yngre man så svårt att mjälten sprack. Mannen fick föras till sjukhus där mjälten senare opererades bort.

Rättegången sköts upp

Men det blev aldrig någon rättegång förra veckan.

I sista stund sköts den upp, då åklagaren valde att ändra rubriceringen från misshandel till grov misshandel. Nu ska kompletterande förhör hållas och datum för ny rättegång fastställas.

För grov misshandel är minimistraffet ett års fängelse.

Och maxstraffet tio år.

”Gärningen har varit livsfarlig”

I sitt beslut skriver biträdande överåklagare Birgitta Fernqvist i Göteborg bland annat följande:

”Misshandeln är att bedöma som grov då Dalerstedt visat särskild hänsynslöshet och råhet (...) Gärningen har varit livsfarlig och målsäganden har tillfogats svår kroppsskada.”

– Jag är inte orolig. Jag tror att risken för att jag döms för grov misshandel är minimal. Jag tror knappt den existerar, säger Mattias Dalerstedt, som hela tiden har förnekat att han sparkat någon.

Advokaten tror på villkorlig dom

Hans advokat, Thomas Wilton, tror inte att fängelsestraff blir aktuellt.

– Enligt både oss och vittnen har Mattias blivit påhoppad först. Dessutom har han bytt spår i livet nu, det har gått avsevärd tid sedan det här hände. Han har goda chanser att klara sig med villkorlig dom och samhällstjänst, säger Thomas Wilton.

Inget hinder för deltagande

Nöjeschefen på Sveriges Television, Svante Stockselius, ser inte ett kriminellt förflutet som något hinder för deltagande i ”Expedition: Robinson”.

– Har man sonat sitt brott kan man inte behöva bära den bördan i all evighet. När det gäller Mattias är han ännu inte dömd, och en människa som inte är dömd kan man knappast diskvalificera, säger Svante Stockselius.

Tobias Lindner