Soundtrack kan bli sommarens kungar

- bara de själva vill

NÖJE

GÖTEBORG. Det börjar hafsigt, okoncentrerat och nonchalant.

Sen verkar de komma på att de nog faktiskt vill rocka i kväll också.

Och då hör vi ju att Soundtrack trots allt kan bli den här sommarens... soundtrack.

Foto: anders wejrot

Det är så med det här bandet.

Ena dagen bäst i världen.

Nästa mediokert.

Spelningen på Cirkus i Stockholm i mars var något av det grymmaste jag sett ett svenskt rockband prestera på scen och veckorna efter upplyste jag alla som ville höra att den store Ebbot Lundberg skulle komma att leda den stundande sommarens stora segertåg.

Men efter första halvtimmen på ett kylslaget Liseberg är jag beredd att ompröva den profetian.

Det låter som det alltid gör när sextetten inte vill, inte är i form och inte bryr sig. Ofokuserat. Slarvigt. Trött. Ja, i en låt som "Still aging" - egentligen ett stycke utmärkt pop - är framförandet direkt ruttet. En tivoliscen i fullt dagsljus är för all del inte Soundtracks rätta forum, men lite mer geist kan man begära.

I "Tonight", den saktmodiga balladen Ebbot sjunger ackompanjerad enkom av piano och mellotron, händer emellertid något. Just den borde passa allra sämst i dylik miljö, men precis där känns det som att göteborgarna plötsligt kommer på att det faktiskt är kul och viktigt och nödvändigt att stå på scen. Så de släpper loss all sin pondus, all sin tyngd och all sin inneboende energi - och under de resterande tjugofem minuterna är de precis hur bra som helst. När Ian Persson och Mattias Bärjed, två av landets absolut bästa gitarrister, äntligen går till gemensam attack och på det där klassiska sättet bara står och beskjuter publiken med feta riff tappar jag nästan andan. Det finns knappt något häftigare.

Om Soundtrack bara vill och orkar kan de bli den här sommarens kungar.

En liten fotnot, till sist:

Gruppen krymper till trio under extranumret. Många undrar varför. Det beror på att övriga medlemmar måste haffa ett sent plan till Stockholm. De ska senare under tisdagskvällen joina Magnus Carlson för spelning på en fest - arrangerad av journalistfacket på Aftonbladet!

Meddelas endast på detta sätt.

Per Bjurman