”Det är spännande i Radiohead”

Phil Selway om nya plattan ”Amnesiac”

NÖJE

Radiohead gick in i studion. Fem månader senare hade de inte en enda låt inspelad och klar.

När de ett och ett halvt år senare lämnade studion hade de inte ett album.

De hade två.

Foto: EMI
Tom Yorke, Amnesiac, Phil Selway, Jonny Greenwood, Ed O'Brian och Colin Greenwood tycker alla att det är spännande i Radiohead.

Det första heter "Kid A" och släpptes i fjol. Det andra heter "Amnesiac" och släpps den 5 juni.

- Det är spännande att vara med i Radiohead, säger trummisen Phil Selway och tystnar en stund innan han fortsätter.

- Vi är hela tiden i rörelse. Ibland tar vi rätt stora kliv" Baksidan med det, att alltid hålla alla möjligheter öppna, är att den kreativa processen kan bli rätt vilsen och galen.

Fem månader i studion

utan en enda låt som resultat.

"OK Computer", det föregående albumet, var en makalös kritiker- och publiksuccé. Det hör till saken. Tänk efter. Hur följer man upp ett album som, för att bara nämna ett exempel, av Q Magazines läsare röstades fram till det bästa genom tiderna och av samma tidnings redaktion till det näst bästa genom tiderna?

Det är svårt att bli bättre än bäst. Så i stället för att försöka göra samma sak en gång till bestämde sig Radiohead för att göra nåt helt annat.

- På "OK Computer" var det fem man vid sina respektive instrument. Det var lätt att säga vem som gjorde vad. På "Kid A" och "Amnesiac" är det inte lika lätt. Vi har jobbat mera med programmering och sequencers. Har mera varit ett team av producenter än ett traditionellt band, säger Phil.

Det var inte helt lätt att ge upp sin identitet.

- Jag kände: Har jag över huvud taget nåt i bandet att göra längre? Kan relationen mellan oss fem medlemmar fortfarande fungera under de nya förutsättningarna?

Genombrottet kom med själva låten "Kid A".

- Dels var det första gången vi lyckades förverkliga exakt det vi hade förutsatt oss att göra, dels var det en låt till vilken alla bidragit med idéer.

Efter det rann materialet till i en strid ström. Till slut hade de 26 låtar. Nog för två album.

"Amnesiac" är inte resterna som blev över.

- Det är definitivt ett album som står på egna ben. Det ger den kompletta bilden av vad vi höll på med under två års tid. Några av de starkaste låtarna, som "Knives out" och "Pyramid song", passade helt enkelt in på "Kid A".

"Amnesiac" är ett album som är skruvat i jämförelse med all annan musik som aspirerar på en plats på världens topplistor. Men vid en jämförelse med "Kid A" framstår det som tra la la la.

"Kid A" är det underligaste album som toppat listorna i USA och Storbritannien.

- Ingen kan påstå att det hoppade singlar ur det albumet. Men det finns singlar på "Amnesiac". Låtar som passar bra i radion. Jag tänker just på "Knives out" och "Pyramid song" men också på en låt som "I might be wrong", säger Phil Selway.

De trötta typer som

kritiserar Radiohead för bandets höga anspråk, för dess pretentioner, kommer knappast att sluta med det på grund av "Amnesiac". Phil Selway är självklart medveten om kritiken och, ja, det finns en punkt när rock kan bli för förfinad och inte längre förtjänar att kallas rock, när den bara tilltalar intellektet och inte kroppen.

- Jag kan inte förneka att vi är noggranna med arrangemangen, men vi låter det inte gå till överdrift. Det är viktigt att musik ger dig gåshud. Den kvaliteten går förlorad om man överarbetar och överanalyserar. Många av våra bästa musikaliska ögonblick har uppstått när vi skjutit från höften och inte brytt oss så mycket, säger han.

arkiv Radiohead

Tore S Börjesson ([email protected])