Alice fick inte gå på balen

NÖJE

Alice Cooper minns precis hur han tänkte när han skrev "School"s out".

- Jag ville fånga de tre sista minuterna innan det ringer ut för sommarlovet.

Nästan 30 år senare är det fortfarande alla tiders internationella skolavslutningslåt.

Foto: PER BJÖRN
Ja det var ju inte i går som Alice Cooper gick ut plugget.

- Aaah, en svensk studentmössa! utbrister Alice Cooper glatt igenkännande och sätter den vita huvudbonaden käckt på svaj på sitt långhåriga huvud.

- När jag var här i maj förra året, åkte det runt flakvis med festande och sjungande svenska studenter som hade sådana här mössor. Vi borde införa den roliga traditionen i USA.

En skolavslutningstradition som herr skräcklegenden själv instiftat är förstås att lyckligt skråla med i hans 29 år gamla hit "School"s out":

"Schoooooool"s out - for summer!

Schoooooool"s out - for ever!

Schoooooool"s been blown to pieces!"

- Jag har tre ungar i skolan. Well, 19-åringen har just gått ut. Men 8-åringen och 15-åringen går kvar, och sista dagen på skolåret blir låten spelad i högtalarsystemet i plugget. De tycker att det är helt bisarrt att det är deras farsa som gjort den, men är förstås stolta.

- Till och med lärarna gillar den, för de vet ju att de också får tre månader ledigt. Alla kan relatera till den, säger Alice och har därmed satt fingret på varför "School"s out" är en sådan tidlös superklassiker.

Om den egna examensdagen, minns han:

- Jag fick inte gå på skolbalen, för vi spelade på den med bandet. Men det var en helt okej uppoffring för 20 dollar giget.

På ett sätt erkänner Alice Cooper att han är lite trött på "School"s out".

- Jag vägrar att repa den, det får grabbarna i bandet göra själva. Men att sjunga den live älskar jag, eftersom publiken lever upp då och vi har ballonger och konfetti. Den kommer alltid att avsluta mina konserter, liksom skolåret.

arkiv School's Out

Jörgen Holmstedt