I sommar får du välja ’Robinson’-deltagare

Två av de tävlande röstas fram av tittarna

NÖJE

Hör du till dem som tycker att SVT väljer fel deltagare till ”Expedition: Robinson”?

Sluta klaga.

I år är det du som bestämmer.

Foto: Niclas Hammarström
Några av deltagarna förra säsongen

Nedräkningen har börjat. Nu är det bara några veckor kvar tills årets Robinson-deltagare drar ner till inspelningen i Malaysia.

Många nyheter utlovas i programmet. Till exempel ska tv-tittarna få mer att säga till om. I år blir det du som röstar fram två av deltagarna.

– Vi vill utveckla programmet och tillföra nyheter som gör att varken tittare eller deltagare är helt säkra på vad som händer. Det här är också ett bra sätt att få in tittarna i programmet, säger SVT:s nöjeschef Svante Stockselius.

Sex kandidater ska presenteras

Han menar att det blir en annorlunda öppning och skapar lite Robinsondrag mitt i sommaren innan programmet ens börjat spelas in.

Sex kandidater kommer att presenteras för tv-publiken i direktsändning på kvällen den 29 juni. Genom telefonröstning är det sedan upp till tittarna att välja vilka två som får ta väskan och sätta sig på flyget ner till Malaysia nästa dag. Kristin Kaspersen leder direktsändningen.

Nytt för i år är också att antalet deltagare är udda. 15 personer har redan SVT och Strix valt ut och sedan ansluter tittarnas två kandidater till gruppen tre dagar senare. Bäddat för konflikter med andra ord.

”Bara” 16 000 har sökt i år

Om det dyker upp några jokrar som föregående år vill Svante Stockselius inte avslöja.

– Det kan man bara spekulera i, säger han.

I fjol sökte rekordmånga, hela 19 000 personer, till ”Expedition: Robinson”. I år var siffran 16 000. Sex av dem får gå i ovisshet in i det sista.

– Det blir tufft för tv-kandidaterna. De har packat men fyra av dem får aldrig komma i väg, säger Svante Stockselius.

Karin Lindstedt