Popstjärnor på riktigt

1 av 3 | Foto: KALLE ASSBRING
Det här är fem glada tjejer som varit med i ett tv-program som heter "Popstars". Det finns inte längre så nu sjunger de bara i ett band som heter Excellence. Tjejerna heter förresten Malin, Susanna, Johanna, Anna och Jenny.
NÖJE

Fem tjejer valdes ut i tv och blev "Popstars".

Nu ska Excellence stå på egna ben.

Det är skivsignering på Mega.

Butiken stänger om två minuter men det står fortfarande ett hundratal kids och väntar på att få träffa Excellence.

Anna, Susanna, Malin, Jenny och Johanna är rätt trötta.

De har suttit där i två timmar och signerat skivor, foton och en och annan handled.

Senare på kvällen sitter vi och käkar på en restaurang i centrala Stockholm.

Deras mobiltelefoner ringer hela tiden. Det kommer fram vuxna män och kvinnor och frågar efter autografer. Tjejerna plockar hurtigt fram idolbilder på sig själva ur ryggsäckarna som är fulla av kläder och vardagsprylar. De håller nämligen på att flytta.

"Popstars"-huset är åter i Kanal 5:s ägo, och de fem tjejerna har fått leta reda på egna bostäder.

- Vi har skaffat andrahandslägenheter i stan allihopa. Det är jätteskönt, för nu när vi träffas är det liksom, ååh där är Jenny! Ååh där är Anna! Man blir jätteglad när man ses. När vi bodde ihop umgicks vi 24 timmar om dygnet och då uppskattade man inte varandra på samma sätt, säger Malin.

Sedan det sista avsnittet av tv-serien "Popstars" spelades in i slutet av april är Anna, Susanna, Malin, Jenny och Johanna inte längre "Popstars". I stället är de faktiskt riktiga popstjärnor. På sjukt kort tid har de blivit Sveriges just nu största tjejgrupp. Debutsingeln "Need to know" sålde guld på tre dagar och har toppat svenska singellistan i flera veckor.

En sommarturné på 20 konserter var inbokad, men bara under de senaste dagarna har den vuxit till nästan 60 spelningar.

- Det blir 5-6 spelningar i veckan, säger Jenny med skräckblandad förtjusning.

De är inte vana vid det här livet.

Vid den här tiden

förra året var de fem vanliga tjejer som pluggade eller hade halvschysta ströjobb.

Att bli popstjärna var bara en avlägsen dröm, ungefär som att åka till månen.

Ingen av dem hade heller några stora förväntningar när de gick till "Popstars"-antagningen i oktober förra året.

- Jag hade inga förväntningar alls. Jag gick bara dit för att jag var nyfiken på hur en audition funkade. Jag har sjungit länge och tyckte det kunde vara bra att skaffa mig lite erfarenhet av hur branschen fungerar. Kanske var det därför vi kom med, vi var inte så nervösa eller angelägna utan gjorde bara vår grej, säger Malin.

- Jag låg hemma och sov och tänkte inte ens gå dit. Men sedan hörde jag mitt horoskop på radion som var typ "i dag kommer du att få en bra chans!", haha. Så då gick jag dit, och det var ju tur, säger Susanna.

I tv kunde vi följa hela processen. Från de märkligaste antagningsförsöken till de tio duktigaste, varav bara fem slutligen fick vara med i "Popstars".

Joakim Åström är A&R på Bonnier Music och var den som hade sista ordet i uttagningen.

- Det var rätt hemskt att åka hem till de fem som inte fick komma med. De satt uppklädda med hela familjen och så kom jag hem till dem och sa att de tyvärr inte var uttagna. Någon började gråta, och de andra höll väl masken så gott de kunde, säger Joakim.

Desto gladare blev Anna, Susanna, Malin, Jenny och Johanna.

- Jag bara hoppade runt och skrek i hela huset! Sedan tog pappa fram champagnen. Det var en sådan otrolig lättnad. Att äntligen få göra vad man drömt om, säger Anna.

De fem tjejerna åkte

från Lund, Göteborg, Östersund och Rissne till en stor fin lägenhet mitt i Stockholm.

I bagaget hade de lite kläder, favoritskivorna och väldigt stora framtidsdrömmar.

Det blev möten med skivbolag och producenter, det blev många timmar instängda i den nya lägenheten och det blev långa telefonsamtal hem till mamma och pappa och bästa kompisen.

- Första månaden vi bodde i Stockholm hade programmet inte börjat sändas än, så vi fick inte visa oss tillsammans på stan, eftersom det skulle avslöja vilka som blivit uttagna. Vi fick inte ens säga till våra kompisar att vi blivit uttagna så jag ljög ihop en massa om att jag var tvungen att åka till Stockholm och provfilma och sånt, säger Johanna.

- Det jobbiga med att flytta hit var inte allt hårt arbete, utan att man inte känner någon. Det fanns liksom ingen att ringa när man ville ta en fika, säger Susanna.

I stället fick de lära känna varandra, och insåg rätt snart att de kom bra överens. Även om man kan räkna med att en och annan konflikt är bortklippt från tv-serien så verkar de ha levt ett väldigt harmoniskt liv i sin vindsvåning.

"Popstars" var ingen traditionell

dokusåpa med tårar, smygrunk på toaletten och bråk om disken.

- Innan det började var jag rädd att det skulle kännas som "Big brother" typ. Det skulle jag aldrig ha ställt upp på. Men "Popstars" går inte att jämföra med en dokusåpa. Det var mer så att vi gjorde ett arbete som de dokumenterade. Om vi sa åt kamerateamet att sluta filma så respekterade de det, säger Malin.

Tjejerna blev i stället ganska bra kompisar med filmteamet och i dag saknar de faktiskt sina trogna följeslagare med kamera.

- De var så smidiga, vi märkte nästan inte av kamerorna. Det känns mest tråkigt att kamerasnubbarna inte är med oss längre för vi blev så bra vänner, säger Jenny.

- I början var vi med om en hel del misslyckanden och då kändes det jobbigt att de filmade, man ville inte att folk skulle få se vad man var dålig på liksom. Men nu i efterhand känns det bra att det visades, för då fick folk se att det inte bara är guld och gröna skogar det här. Man får inte allt serverat på silverfat, det är mycket hårt jobb, diskussioner och bråk, säger Malin.

För att få ihop ett "Popstars"-avsnitt på 30 minuter användes 40-50 timmar filmat material. Det var alltså en hel del som tittarna inte fick se.

- Ja, när jag smög hem till min pojkvän Micke på nättena till exempel, säger Jenny.

Hon träffade Micke i samband med antagningen till serien och i våras förlovade de sig på Arlanda. Nu gör hon sitt bästa för att hinna med att ge honom kärlek mellan alla konserter, intervjuer, resor och skivsigneringar.

- Vi träffas mest sena kvällar och nätter. Vi hinner aldrig göra något vettigt tillsammans. Det är ganska krävande. Han vill ju hitta på en massa saker med mig, men jag har aldrig tid, och när jag har det är jag alldeles för trött. Men det kommer snart att bli bättre hoppas jag, för jag tycker verkligen om honom, säger Jenny.

- Jag förstår att artister blir ihop med andra artister. Det finns ingen som inte varit i den här sitsen som kan förstå hur det är, och acceptera att man inte kan träffas hela tiden fast man tycker om varandra, säger Susanna, som för närvarande är singel precis som Anna, Malin och Johanna.

De trivs rätt bra med det allihopa.

- Men jag saknar någon som ringer och frågar hur man mår, inte bara ens föräldrar och kompisar. Fast jag skulle aldrig ha tid med en pojkvän nu ändå, säger Susanna.

Det är däremot ganska många

killar som kan tänka sig att ha någon av tjejerna i Excellence som flickvän. De får ungefär 30 mejl om dagen från fans. Allt från små barn som vill ha en autograf till nyförälskade killar.

- Jag fick 53 rosor av en kille härom dagen. 53 stycken! Det är liksom mer än jag kommer att få av min man den dag jag gifter mig, säger Susanna.

Det var över 1 500 personer som sökte till "Popstars".

Tv-serien har gjort succé i sju länder och samtliga grupper har nått förstaplatsen på topplistan i sina respektive länder.

Det är onekligen något som är lite obehagligt med att man kan sitta på skivbolagskontor och på tv-kanaler och räkna ut hur man skapar ett framgångsrikt popband.

- Det är klart att vi har fått en jätteskjuts av tv-serien. Men nu står vi på egna ben och jobbar på samma sätt som alla andra artister, säger Susanna.

- Vi kände väldigt stor press på oss när vi började eftersom det har gått så bra för "Popstars" i alla andra länder, och där har de dessutom mycket fler tittare. Men det går ju inte att säga att "om vi gör såhär och såhär så har vi ett framgångsrikt popband" för i slutändan handlar det ändå om vilka vi är som personer och om vi kan göra bra konserter och bra skivor, säger Malin.

Det är inte jakten på pengar

eller kändisskap som driver tjejerna i Excellence, utan den klassiska drömmen om att vara en popstjärna, älskad av folket.

- Att stå på en scen och möta publiken, det är det bästa som finns. Man gör alla de där människorna glada bara genom att stå där! Det finns ingenting som uppväger den känslan. Ända sedan jag var jätteliten, så länge jag kan minnas, så har folk frågat mig vad jag vill bli när jag blir stor. Och då har jag sagt hårfrisörska eller sångerska. Jag har vetat att jag vill bli sångerska i hela mitt liv, säger Malin.

- Jag har vetat det sen jag var en spermie, säger Jenny.

Popstars om andra popstars

Tv-serien ”Popstars” har gjort succé i sju länder. Samtliga grupper som medverkat har nått förstaplatsen på topplistan i sitt respektive land.

Vi gav Excellence en chans att tycka till om sina kolleger i resten av världen.

arkiv Excellence

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM