Eagles vill jobba med Max Martin

"Vi tar hjälp av fler unga låtskrivare"

NÖJE

Örnen har landat.

The Eagles har gjort Stockholm till sin bas när Europaturnén inleds. Och sångaren Don Henley har redan hunnit träffa svensken Max Martin.

- Max är en trevlig kille. Vi kanske ska jobba ihop med låtskrivande till Eagles nästa cd, säger Don Henley.

Henley har ont i halsen efter The Eagles Europapremiär i Moskva, men pratar ändå på i en timme.

- Jag träffade Max Martin i går kväll. Han var i baren med Jon Bon Jovi som är en god vän till mig, och dom har ju skrivit ihop tidigare. Max skulle åka bort några dagar, men vi ska ses igen och kanske jobba ihop.

The Eagles har gett sig ut på turné innan de gör nästa cd.

- Jag ångrar nästan att vi sa att vi skulle göra en ny platta. Det hade varit bättre att bara göra klart den i tysthet. När turnén är över ska vi sätta i gång. Jag har några idéer och Glenn Frey och jag måste skriva en tre-fyra sånger ihop.

- Dessutom ska vi jobba med unga musiker och låtskrivare. Vi är inte så stolta att vi måste göra allt själva. Vi behöver impulser från sådana som Max.

På måndag spelar de i Stockholm. Don Henley kommer från en lång framgångsrik soloturné i USA. Nu tycker han det blir skönt att inte vara ensam huvudperson.

- Och min fru och mina tre barn är på väg hit och ska vara med på turnén. Jag vill visa dom Europa.

Familjerna följer med

Även de andra Eagles-medlemmarna har med familjerna. Det är långt från det vilda 1970-talet när The Eagles upplevde och skildrade den svarta sidan av Kalifornien-drömmen.

Åkte ni verkligen ut i öknen, käkade peyote och spydde för att få inspiration?

- Jag vet inte om vi blev så inspirerade, men jo, det gjorde vi några gånger. Vid Joshua tree, vi var och är intresserade av indiankulturen. De där åren skulle man testa allt. Men jag rekommenderar det inte. Man spyr för att det är ett gift.

Nu förbereder sig Henley annorlunda. Före varje konsert kör han ett 30 minuters hårt träningspass och duschar kallt för att rösten ska vara i toppform.

- Jag tog med mig motionscykel och annat för att ha ett eget gym på turnén.

Blir du aldrig trött på att sjunga "Hotel California"?

- Nej, ha ha ha. Vi är på andra sidan tröttheten. Det är härligt att publiken blir så lycklig av våra gamla sånger.

Låtlistan i Moskva:

Låtlistan i Moskva

Jens Peterson