Paradise Lost har gått framåt

NÖJE

Plats: Klubben, Stockholm.

Publik: Ca 300.

Längd: En timme.

Bäst: "Forever failure" och "One second". Sämst: Det är lite trist med förinspelade ljud. Fråga: Vantrivs Nick Holmes så mycket med sin roll som frontman?

Paradise Lost är ojämna. Men den här kvällen är de i bra form och väver en matta av maffiga ljud.

Foto: STEFAN MATTSSON
Tjurig sångare Nick Holmes i Paradise Lost verkar vantrivas i sin roll som frontman i gruppen. Kanske brottas han med sin omtalade scenskräck.

För varje gång Paradise Lost besöker Sverige verkar de mer till freds med sig själva och sin stil.

"Draconian times"-turnén var en trist historia, men därefter har det bara gått framåt. Fortfarande kan man dock räkna med att Nick Holmes tjurar och fäller bryska och tvära kommentarer.

Det blir många "fuck off" och "fuck all". Kanske brottas han med sin omtalade scenskräck?

Men bandet har hunnit ikapp sin egen musikaliska utveckling, senare skivors syntorienterade stil balanseras perfekt mot gitarrerna.

Låtarna från färska "Believe in nothing" har också, till skillnad från tunna "Host", både tyngd och hitpotential vilket gör att publiken är med på noterna även om alla kanske inte hunnit höra skivan än.

Det enda som känns trist med Paradise Losts dragning åt det elektroniska är att de inte tagit den fullt ut, de envisas fortfarande med att ha förinspelade syntljud på konserterna. Eftersom britterna knappast lär gå tillbaka till sin gitarrcentrerade goth metal vore det roligare med en livs levande keyboardist.

Bandets kritiserade utveckling åt Depeche Mode-hållet verkar äntligen ha satt sig även hos fansen.

Denna kväll märktes det att Paradise Lost inte längre enbart drar till sig en typisk hårdrockspublik. Och det är nog precis så de vill ha det.

Johanna Strömqvist, Popsommar 2001

ARTIKELN HANDLAR OM