Visst har Kikki en enorm musikskatt

NÖJE

Kikki Danielsson förbereder sin stora höstcomeback.

Singeln ”Lämna mig inte” (Mariann) ligger redan på Svensktoppen.

Och samlingen ”100 % Kikki” (Mariann) minner om vad som varit.

Kikki Danielssons kommande album blir en dubbel, med hälften nyinspelat material och hälften en greatest hits, som i praktiken innebär de låtar som finns med på ”100% Kikki”.

Denna skiva kan alltså köpas redan nu på postkontoren. Och det är en imponerande hitparad. Kikkis meritlista utgörs av en enorm populärmusikskatt, hör bara: ”Bra vibrationer”, ”Papaya Coconut”, ”Varför är kärleken röd”. Här finns också sentida nummer som ”Hem till Norden” och ”Ett hus med många rum”.

Till mina personliga favoriter hör Kikkis inspelning av Andrew Lloyd Webbers ”Memory”, ”Minnet”, en av Kikkis största sånginsatser någonsin, och den svåråtkomliga ”Comment ca va”. På mellanstadiet var Kikki min största idol, och ”Comment ca va” en av de första singlar jag köpte.

En samling som ”100 % Kikki” väcker förstås mer än bara minnen.

Friends popalbum

”Listen to your heartbeat” (Mariann) är ojämnt för att vara Friends. Men jag tycker samtidigt att det är bättre än kritiken det fått.

De fem sånger jag hörde under april månad, och skrev om den 17 april, har få motsvarigheter på det färdiga albumet. Men jag gillar Marcos Ubedas sköna ”Somebody” där Kristian Hermansson släpper loss i en förlösande poprefräng. Tommy Ekmans och Christer Sandelins ”Take my love” har stark versmelodi men svagare refräng, medan Ubedas ”Pacmahara” är rena kalkonen.

Även Charlotte Nilsson

har haft svårt att bli tagen på allvar med sina två popalbum. Ändå är hennes senaste, ”Miss Jealousy” (Stockhouse), på många sätt en starkare popplatta än Friends. Soundet är modernt, tufft och läckert förpackat, hitrefrängerna radas upp: ”You got me going crazy”, ”Miss Jealousy”, ”Game over, you win”, ”I’m the one for you” ...

Charlotte Nilsson är grovt underskattad som popsångerska.

Grejen med svenska dansband

som sjunger på tyska, nu senast Thorleifs, börjar kännas dammig.

Hitta på nåt nytt, gubbar!

Österrike, anyone?

Ett förargligt sakfel:

Producenterna Mikael ”Nord” Anderssons och Martin Hansens senaste projekt före Lasse Berghagen var Niklas Strömstedts cd ”Du blir du jag blir jag” (Warner) – och ingenting annat.

Michael Nystås