Älskar du musik ska du flytta till Malmö

NÖJE
Per Bjurman.

Så du sitter, frustrerad och

och missbelåten, i din landsortshåla och drömmer om det obegränsade musikutbudet i en spännande storstad?

Här är ett litet tips:

Flytta inte till Stockholm. Flytta till Malmö.

Jag kan ha umgåtts lite för mycket med legendariske Eggis, en lokalpatriot så hängiven att han antingen borde spärras in eller anlitas som turistambassdör av Malmö kommun, men just nu känns det verkligen som att det är den stad i Sverige där den som älskar musik - ja, åtminstone rock"n" roll - bäst får sina behov tillgodosedda.

Det räcker ju egentligen med att säga KB.

Kulturbolaget.

Det är en rockklubb av ett slag Stockholm inte sett sedan Ritz stängde nån gång på bronsåldern - en klubb med en riktig scen på vilken det flera gånger i veckan står band, ofta de allra bästa, och står där inga band kan man ändå gå dit och höra suverän musik i en suverän lokal.

Som om det inte vore nog hamnde jag, givetvis via turistambassdören, på Inkonst i helgen - ett helt nytt ställe, bara två kvarter från just KB, vid Folkets park.

Det var likadant där. En perfekt, lagom sunkig, lokal. Ett kanonband på scenen i form av Silverbullit. Och efteråt ett dansgolv i extas till den fränaste rockmusiken.

I Stockholm får vi som gillar sånt tränga in oss i små barer och stå och hoppas att den eventuella bar-dj:n har okej smak.

Skivaffärer har de också. Världens bästa, faktiskt. Jo, jag har verkligen dammsugit planeten (nåja") på skivbutiker men aldrig hittat någon driven med samma kärlek, samma kunnande och samma stil som Musik & Konst på Spångatan i Malmö.

- Bara i goa, goa Malmö, som Eggis säger.

Ja, jag tror det. Bara i goa, goa Malmö. Det verkar, tycker jag i min romantik, som att malmöiterna inte bara rent allmänt är mer avslappnade. De är mer genuina i sitt förhållande till musik. Musik är inte bara en hip assecoar. Musik är på riktigt - och atmosfären blir därefter.

Jag tror jag ska börja packa...

Per Bjurman