Mänskliga popstjärnor

Foto: JOACHIM LUNDGREN
NÖJE

Fyra miljoner sålda album. Det blir pengar på banken.

Det skulle kunna bli kokain i näsan, champagne i svalget, blonda babes i sägen, partyn på vip-klubbar till gryningen och sex, sex, sex...

- Hur jävla tråkigt vore inte det? säger Fran Healy, sångare i Travis.

Travis vilar gärna efter sina spelningar.

Han sjunger och spelar gitarr och skriver all musik och alla texter i Travis. Vid sin sida har han Andy Dunlop, gitarr, Dougie Payne, bas, och Neil Primrose, trummor. Deras förra album "The man who" sålde fyra miljoner exemplar.

Fran borde stirra sig själv i spegeln och ropa: "Jag är kung!"

I stället.

- Jag känner mig som en offentliganställd. Jag har en talang. Det är min plikt att ta den till vara och serva folket. Det är de fyra miljoner människor som gått ut och köpt albumet som är viktiga. Inte jag.

Fran Healy ler varmt. Ögonen glittrar. Han suger på en cigg.

- Kan jag bjuda på nåt att dricka? frågar han.

Jag svarar kaffe och då reser han sig och går ut i ett angränsande rum och häller upp en kopp kaffe och ropar mjölk eller socker och jag svarar svart och han återvänder och ställer ner koppen på bordet framför mig.

Så som man gör av artighet. Så som rockstjärnor sällan gör.

- Rockmyten är en hög med skit. Har aldrig trott på den. När vi gjort ett gig åker vi hem och lägger oss eller umgås med våra flickvänner. Däremot finns det en större myt jag tror på. Magin i musiken. Hur den kan påverka människor. En sång kan spelas samtidigt i Sverige, Storbritannien och USA. Den för människor samman. Som en VM-final i fotboll.

Glittrande popmelodier som

"Why does it always rain on me?", "Driftwood", "Turn" och "Writing to reach you" lyckades med just det och nya albumet "The invisible band" innehåller lika många om inte fler hitsinglar.

Fran vet. Han har testat dem på djur och barn.

- Vi gjorde en konsert på en lågstadieskola i förra veckan. Min granne bad mig. Han hade sett efter min bil när vi turnerade i USA. Det här var mitt sätt att betala tillbaka. En av de roligaste shower vi gjort. Barn kräver bra melodier annars tappar de intresset. Vi förlorade aldrig deras uppmärksamhet.

arkiv Travis

Fran Healys 10 favoritalbum

Tore S Börjesson ([email protected])