"Det här blir fem plus direkt"

Christer Björkman har smyg- tittat på SVT:s nya bögsåpa

Foto: LARS ROSENGREN
I kväll är det premär för "Queer" i SVT, men redan i går lät Aftonbladet homosexuelle Christer Björkman titta på serien. Och hans omdöme lät inte vänta på sig. "`Queer" är otroligt bra gjord. Det blir fem plus direkt", säger han.
NÖJE

Fem plus!

Schlagerkungen Christer Björkman hyllar nya SVT-serien "Queer".

- Provocerande, jävligt rolig och ärlig, är hans omdöme.

I kväll, måndag, är det Sverigepremiär för den omdebatterade brittiska tv-serien "Queer as folk". Även kallad världens första bög-såpa. Serien handlar om Stuart, Vince och Nathan i Manchester. De lever loppan i stadens gaykvarter.

Serien har väckt stort rabalder i både England och USA.

Aftonbladet lät schlagerstjärnan Christer Björkman, själv homosexuell, tjuvtitta på de två första avsnitten och tycka till.

Karaktärerna känns äkta

- "Queer" är otroligt bra gjord, det här blir fem plus direkt, säger han.

Framför allt faller han för det roliga manuset, att serien är så provocerande och att karaktärerna känns äkta. I alla fall i andra avsnittet.

- Ja, första avsnittet är en ren provokation. Där bekräftas alla fördomar om bögar. Men i nummer två har de etablerat nivån och fördjupar karaktärerna.

Christer Björkman känner igen sig i "Queer" och gillar skådespeleriet som han menar känns ärligt och gay utan att bli överspelat.

- Jag känner igen karaktärerna, skämten, allt, säger Christer Björkman.

"En jättekick för homosexuella"

Han lär sitta som fastklistrad framför tv:n när "Queer" går på måndagar under sommaren och tycker att det är bra av SVT att sända serien.

- Jag känner mig stolt över SVT. Det här kan vara en jättekick för homosexuella ute i landet som kanske inte har så lätt att komma ut.

Hur straighta personer kommer att ta serien funderar han dock lite över. Särskilt som sexscenerna är rätt rakt på sak. När Christer Björkman testar "Queer" på heterosexuella kollegan Richard Herrey blir betyget inte heller lika högt.

- Jag tycker serien skulle vara provokativ även med straighta personer. Första avsnittet var mest för att chockera men det andra tyckte jag var helt okej, säger Richard Herrey.

Karin Lindstedt