En kul show behållningen med Offspring

NÖJE

Plats: Annexet, Stockholm. Publik: 2 950. Längd: 80 minuter. Bäst: "Come out and play". Sämst: "Why don"t you get a job?" är hemsk. Fråga: Hur kul hade alla pappor som följt med sina barn på konserten?

Foto: LOTTE FERNVALL
BUSKISPUNK Dexter Holland och hans punkbröder i Offspring bjuder knappast på några raffinerade musikaliska mästerverk. Men trots allt har de ambitionen att underhålla - och det är lite kul. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Offsprings buskispunk med fotbollsrefränger är knappast den mest raffinerade musikaliska konfekt man tvingats smaka av.

Men de ska ha fet cred för att de har ambitionen att underhålla.

Och "fet" är verkligen ordet.

För halvvägs in i showen aviserar sångaren Dexter Holland att det är dags för ett mellanspel. Bandet försvinner ut, konfettisnö faller från taket och till inspelad musik kommer en rejält överviktig kille utstyrd som sumobrottare in och börjar veva med armarna för att få igång publiken. Efter några minuter försvinner han igen och konserten börjar om.

Helt bisarrt - men lite kul.

Alla som tittat det minsta lilla på MTV de senaste åren vet att de här kaliforniska trallpunkarna skojat till det förr, och med tanke på vilken outhärdlig buskis det blev i "Pretty fly (for a white guy)" borde man kanske inte applådera fler upptåg, men faktum är att Offspring på scen är imponerande bra på att hålla intresset uppe med tanke på vilken enahanda form av hejaklackspunk de oftast spelar.

Imponerar gör de också när en fyrverkeribomb får strömmen att gå och de under avbrottet smidigt stuvar in ett akustiskt nummer som faktiskt blir en av showens starkare stunder.

Andra är "Staring at the sun" och "Come out and play", där bandet uppvisar moment av finess och dynamik som bryter av välbehövligt mot all snabbhamrande, nyansfattig gaprock.

För övrigt var detta det första barnkalas jag varit på sen jag gick på lågstadiet. Popcorn, cola och massor av enmeterskids i turné-t-shirts stora som tält.

Håkan Steen

ARTIKELN HANDLAR OM