Magiskt med Tool

Tool

NÖJE

Plats: Pampas scen, Hultsfred. Publik: Flera tusen. Längd: En timme. Bäst: Den mystiska och magiska stämningen. Sämst: Ibland känns det som om de anstränger sig för att vara konstiga. Fråga: Hade det varit lika bra utan de flashiga videoklippen?

HULTSFRED. Tool är egensinniga och deras musik svårtillgänglig. Ändå är deras konsert en både omedelbar och magisk upplevelse.

Kanske är det främst frontfiguren Maynard James Keenan som står för det udda i framförandet. Musiken är förstås inte särskilt lätt att ta till sig den heller. Men trots alla krumbukter och mystiska ljud har Tools låtar en omisskännlig kvalitet och förmåga att sätta sig.

Kvällens framförande är väldigt effektfullt. Maynard avtecknar sig som en svart silhuett mot en bakgrund som visar ständigt skiftande videoklipp. De övriga bandmedlemmarna syns knappt där de står i dunklet, men de hörs desto mer.

Maynard säger knappt ett ljud mellan låtarna, utom för att vid ett enstaka tillfälle uppmana alla att gå ut och göra en god gärning efter konserten.

Hans stil skulle lätt kunna uppfattas som pretentiös, men i stället känns tystnaden och det annorlunda upplägget som ett andrum. Vad Tool än hittar på kan man åtminstone vara säker på att de varken låter eller ser ut som alla andra. Och att de dessutom gör sin grej mycket bättre än de flesta.

Johanna Strömqvist

ARTIKELN HANDLAR OM