”Så självklara. Så säkra. Så coola.”

Per Bjurman ger 4 plus till Sahara Hotnights

NÖJE
Foto: Magnus Wennman
Sahara Hotnights regerar i sommar.

Sahara Hotnights

Plats: Hawaii. Publik: Uppåt tio tusen är det. Längd: En timme. Bäst: Just den här kvällen känns "Only the fakes" starkast. Sämst: Ljudet är, särskilt i början, riktigt pappersaktigt. Fråga: Hur kan juninätterna vara så förbannat kalla i Småland? Det skrev Astrid Lindgren aldrig om.

HULTSFRED. Jodå. Även den här sommaren kan bli Sahara Hotnights.

Om världens coolaste norrländskor hade självförtroende förra året äger de världen i år.

Det är förbluffande att se.

Fyra tjejer som så sent som för två år sedan knappt fick tillträde till demoscenen går ut på jättelika Hawaii mitt i natten och bara tar över. De är så självklara. Så säkra. Så coola.

Och Hultsfred bara lägger sig för Hotnights fötter. Det är, trots tidvisa problem med det tunna ljudet, ett sjudundrande ställ i den klassiska björkdungen vid Hulingens strand.

Dottningen själv står vid mikrofonen.

Maria Andersson.

Vi skribenter brukar koncentrera oss på att hylla Josephine Forsman och det är inte så konstigt. Hon är ju landets coolaste trummis (visst, den här turnépremiären också). Men det är hög tid att även Maria får ett ordentligt erkännande. Hon är en formidabl frontfigur, en sån det lyser dedikation och hunger och engagemang om. Hon känns nästan hotfull - som att man gör bäst i att hålla sig undan för vad som helst kan hända i 20-åringens närhet.

Jag har alltid gillat den känslan. Det ska inte vara tryggt att gå på rockkonsertrer.

Själva framförandet är, precis som på nya skivan, hårt och ruffigt. Ingen pardon lämnas, ingen hänsyn. Det är punk från början till slut.

Kanon, tycker jag. Det finns fortfarande en och annan halvdan låt i repertoaren - men det gäller bara undantagsvis de nya nummer belackarna rycker på axlarna åt. Man önskar att fler av dem varit här, de som hävdar att det är ont om riktiga låtar på nya "Jennie Bomb", och hört vilken kraft och spänst och det faktiskt finns i nummer som "Fire alarm", "Only the fakes survive" och "On top of your world".

Sahara Hotnights blir bara bättre och bättre.

Den här sommaren är deras - den också.

Per Bjurman