Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Klart godkänt för årets festival

HULTSFRED. Tillåt mig presentera höjdpunkten vid den bästa Hultsfredsfestivalen på flera år:

Nomads och Wayne Kramer från MC5.

I en mördande "Kick out the jams".

Wayne Kramer - en höjdare.   Wayne Kramer - en höjdare. Foto: EPITAPH

Nomads, Sveriges bästa rock "n" roll-band, fyller ju 20 år i år och firade i går med ett sjundundrande kalas på Pampas-scenen i Hultsfred.

Bland de celebra gästerna - influgna från hela världen för denna unika högtid - märktes några av de allra största hjältarna i den hårdare delen av rockhistorien.

Kort resumé:

De gjorde en fantastisk "I"m stranded" med Chris Bailey från The Saints, "Five years ahead of my time" och den direkt uppviglande Dead Kennedys-klassikern "Let"s lynch the landlord" - tillägnad skottoffren i Göteborg - med Jello Biafra från just Dead Kennedys och de hade med sig Handsome Dick Manitoba (New Yorks tuffaste bartender nuförtiden) och Ross The Boss från Dictators i ett nummer jag tyvärr missade för att ZTV inte ville släppa upp mig ur sin soffa.

Som om det inte vore nog syntes svenskar som Chips från Sator och Nicke från Hellacopters bland förstärkare och monitorer.

- Förstå att det här är stort för oss. Det här är våra hjältar. De vi växte upp med, sa en rörd Nix Vahlberg från scenen.

Vi förstod, Nix.

För varje gästspel kändes det som att nu peakar det. Nu kan det inte bli bättre. Men det kunde det.

Och i finalen fullkomligen exploderade spelningen. För då kom Wayne Kramer, själve Brother Wayne, från det i sammanhanget superlegendariska MC5, och tog över med en rasande, stenhård version av "Kick out the jams". Sju tusen plus, säger jag. Minst.

Nostalgi? Jovisst.

"Kick out the jams" är för vissa 35-40 åringar ungefär vad "Help" är för dem som närmar sig 50.

Men samtidigt, i all stenhård brutalitet, otroligt bra - på riktigt.

Ja, sen gick man och såg Iggy Pop sjunga "I wanna be your dog""

Det var en märklig kväll i Detroi" förlåt, Hultsfred.

     

Limp Bizkit var här.

Regnet föll.

Och galenskaperna i Göteborg la viss sordin på stämningen.

Ändå tycker jag att man kan beskriva Hultsfredsfestivalen 2001 som en av de bästa på länge. Den kan inte jämföras med de verkligt klassiska upplagorna - 89, 90, 91 och 94 - men det spelades mycket bättre musik än exempelvis förra året.

Själv minns jag framför allt spelningarna med Håkan Hellström, Ed Harcourt, Silverbullit, Sahara Hotnights, Chip Taylor, Magnus Carlson, Liv-Marit Bergman och förstås Nomads-possen, men jag har också hört mycket gott om Soundtrack of Our Lives, Faithless, Moneybrother, Thug Murder, Bad Cash Quartet, Danko Jones, Starsailor och The Skatalites.

Sammanfattningvis: Klart godkänt.

     

Årets cover:

Magnus Carlson i Babylon Blues "Har vi inte grävt för många hål".

     

Ja, hej då. Vi ses om 362 dagar.

Per Bjurman
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet