17-årig flicka våldtagen på campingen

Polisen förtegen om gärnings- mannens signalement

NÖJE

Under natten till i går våldtogs en 17-årig flicka på Hultsfredsfestivalen.

Våldtäkten skedde på campingens tältområde.

Foto: STEFAN MATTSSON
"FESTIVALEN INTE ORSaKEN" Polisen menar att det är kombinationen unga och alkohol som ligger bakom övergreppen på festivalerna - inte att det råkar vara en musikfestival.

Flickan våldtogs inne bland tälten som finns i direkt anslutning till festivalområdet. Mycket folk var i rörelse under kvällen, men någon gärningsman har inte gripits.

Anmälde själv till ordningsvakt

Våldtäkten anmäldes av flickan själv till en ordningsvakt som sedan kontaktade polisen.

- Hon fördes till sjukhus i Västervik för undersökning. Där konstaterade man att det var en fullbordad våldtäkt. I övrigt misshandlades flickan inte. Men det är viktigt att ta hand om henne. Sen får man noggrannare reda ut vad som hänt, säger Ulf Karlsson, informationsansvarig vid Kalmarpolisen.

Flickan lämnade ett vagt signalement på gärningsmannen. Polisen säger att signalementet antagligen stämmer på många festivaldeltagare, och vill inte gå närmare in på uppgifterna. De vill heller inte svara på huruvida flickan haft kontakt med mannen tidigare.

- Vi lämnar inte ut något signalement. Och vi specificerar inte platsen mer än att det var på campingområdet.

- Det föreligger förundersökningssekretess, säger åklagare Gunilla Öhlin.

Sexualbrott på varje festival

Det är inte första gången som en våldtäkt inträffar under festivalen. Förra året blev en flicka våldtagen, och i torsdags inträffade ett våldtäktsförsök.

- Det är tragiskt, men tyvärr inte ovanligt, säger Ulf Karlsson.

Han berättar vidare att det inte är själva festivalen i sig som hänger ihop med våldtäkter utan omständigheterna som råder. Många ungdomar samlas, bor tillsammans i ett gytter flera dagar, dricker alkohol och har kanske inte hundraprocentig kontroll över tillvaron.

- Förutsättningen för våldtäkter är större under festivaler än i det vardagliga livet. I princip inträffar det något brott med sexuell anspelning varje festival.

Maria Gners