”Det här är min största utmaning”

Maria Bonnevie om sin roll i "Jag är Dina" - mot Gerard Depardieu

1 av 3 | Foto: Mattias Carlsson
Trots regn och ruggigt väder var stämningen på topp under inspelningen på Käringöy handelsgård som ska föreställa gården Rinsnes där Jacob bor. Berättelsen om Dina har lästs av drygt en miljon skandinaver.
NÖJE

KÄRINGÖY

Skandinaviens dyraste film, "Jag är Dina", spelas just nu in i Nordnorge. Aftonbladet hälsade på under inspelningarna på Käringöy och träffade huvudrollsinnehavarna Maria Bonnevie och Gerard Depardieu.

- Det känns som att komma hem, säger Bonnevie.

Det är en närmast overkligt vacker miljö. Dramatiska fjäll och ett turkosblått hav. Här utspelas den dramatiska berättelsen om Dina, en stark och ovanlig kvinna som spelas av Maria Bonnevie. Dinas make spelas av Gerard Depardieu som är på strålande humör.

Han skrattar och skojar med de övriga skådespelarna under inspelningen.

Men han ger inga intervjuer. Aftonbladet fick däremot träffa filmens centralfigur.

"Kunde inte säga nej"

- Dina är min absolut största utmaning. Jag kunde inte säga nej, säger Maria Bonnevie.

Dina blir som 17-åring bortgift med pappans vän Jacob (Gerard Depardieu).

Vi är med när bröllopsfesten har börjat. Man repeterar scenen där Dina flyr från sitt nya hem i bara underkläderna. Jacob har försökt förföra henne och Dina får en chock.

Statisterna står i festkläder med glas i händerna. Regnet har kommit in över Käringöy handelsgård och paraplyerna står tätt. Inspelningsledaren Joakim Höglund instruerar skådespelarna i megafon.

- Det är fest och ni är glada! Men ni reagerar när Dina kommer springande.

Och så kommer hon med en kamera i hasorna och efter springer Depardieu.

Berättelsen om Dina har lästs av närmare en miljon skandinaver.

"Försvarar allt hon gör"

- Jag har läst boken flera gånger och för varje gång har Dina förändrats. Man kan ibland uppleva att hon är kall men jag försvarar allt hon gör eftersom hon är helt sann. Jag har lärt mig mycket av henne som jag hoppas kunna ta med mig i mitt liv. Hon tar för sig av livet och törs gå sin egen väg.

Filmen spelas in på engelska och det var helt nytt för Maria Bonnevie.

"Norska är rätta språket"

- Man får ju så mycket gratis genom språket och jag tycker att norska är Dinas rätta språk och att överföra det till engelska är komplicerat.

Hur är det att jobba med Gerard Depardieu?

- Han har otroligt mycket humör och glädje. Man märker att han är glad över projektet. Hans sminkös är från Tromsö och hon lånade ut "Dinas bok" till honom för några år sedan så han kände till historien och därför ville han vara med. Jag blev fort trygg med honom och han får en att känna sig accepterad, han tar in alla.

Så kommer han då till sist. Den franske giganten.

Regnet ger inte upp och marken är lerig. Jag uppmanar honom att ta det försiktigt.

- Ja, det är nog bäst, säger han och fortsätter:

- Fan vad vackert det är här.

Fakta

Hannah Sjöström