Melanie C och Carola sjöng för kungaparet

Artisteliten firade kungen och drottningen

NÖJE

Kungen och drottningen firar sin 25-åriga bröllopsdag rejält. Igår hade de fest i renässansstil på Gripsholms slott och idag sjöng den svenska artisteliten för kungaparet under en jubileumsgala i Drottningsholms Slottspark.

Foto: SCANPIX
Sveriges artistelit hyllade kungaparet på jubileumsgalan i Drottningsholms slottspark.

Drottning Silvias idol Tomas Ledin var naturligvis med och firade kungaparet. Andra kända svenskar som sjöng för dem, under den i tv direktsända galan, var Carola, Robert Wells, Jennifer Brown, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm och cellisten och vinnaren av Polarpriset, Mstislav Rostropovitj. Skådespelerskan Maria Lundqvist gjorde musikalen ”Sound of music” på sex miunter.

Dessutom uppträdde världsstjärnan Mel C från Spice Girls med sin låt ”I turn to you” och med en lugnare låt tillsammans med orkestern.

Konferencier för galan, som hade temat ”Möten”, var Lill Lindfors. Hon sjöng också tillsammans med Orsa spelmän.

Som en överraskning i slutet av galan kom Magnus Härenstam och Sven-Bertil Taube in på scen och sjöng Calle Schewens vals.

Som avslutning av galan kom kungaparet upp på scen och fick ta emot folkets jubel och titta på hjärtformade fyrverkerier.

Jubileumsgalan var öppen för allmänheten och biljetterna kostade från 300 till 500 kronor.

Intäkterna från inträdet går till World Childhood Foundation, grundad av drottningen.

De sjutusen biljetterna till sittplatserna och ett par tusen picknickplatser var slutsålda sedan länge.

Besök i Trosa

TV4 som sände galan hade problem med tekniken och flera gånger försvann både ljud och bild. Men det verkade inte märkas ute på Drottningholm. Det enda som störde där var regnet.

Tidigare under dagen hade kungaparet besökt Trosa tillsammans med representanter från nordiska och andra europeiska kungahus, samt presidenter och kungaparets vänner. Från Trosa åkte följet vidare till Askö där de spelade Vollyboll och fiskade.

Senare under dagen uppvaktades de av statsministern. Göran Persson gav paret en miniskulptur som bestod av fem måsar i silver. Efter det bjöds det på hyllningssång på Slottsbacken.

Frida Håkansson