Tyck om Jamie Oliver

NÖJE
Foto: SVT

Han bankar och slår. Och mosar med händerna och hackar och blandar. Och skrattar. Och läspar. Han är ingen vanlig tv-kock. Han är rolig och lagar mat man själv klarar av. Risotto. Chokladkaka. Müsli. Saker som man gillar. Han får allt att verka så enkelt och kul. Men han är inte naken. Det kanske är lika bra.

Jamie Oliver, "Den nakne kocken", visas just nu i SVT. Titta på honom och låt dig inspireras och lär dig en massa smarta saker som är nyttiga i köket. Att man ska ha medelvärme när man kokar ris så att det inte blir mjöligt på utsidan och hårt på insidan. Att man ska ha medelvärme när man steker ägg så att det inte blir en svart hinna på undersidan. Att man kan klippa över färska örter på den färdiglagade rätten. Att det är okej att ha både grädde och smör i maten. Att färska råvaror inte är så komplicerade att använda. Och njut av hans passion och inlevelse. Och hans läspning.

Han är inte rädd för något i köket. Han har ingen respekt för traditioner. Han gör som han tycker. Och gott blir det. Jag har testat.

- Fantastic!

- Lovely!

- Great!

- I love it!

- This is actually very easy!

- Let the juices blend together!

Han vispar hårt och dunkar och slår. Och när han lägger upp det ser det ut som riktig mat. Inte något pretentiöst matkonstverk som man inte blir mätt av.

När han är klar svischar han ner på sin spiraltrappa och ger sig ut i London. Coolt.

Hannah Sjöström