Frustrationen är på fullaste allvar

NÖJE

I Göteborg träffade jag en ung, graffitimålare som gillade punk - och Looptroop. Han nämnde inte direkt några politiska värderingar men att hans inställning liknande Looptroops anarkistiska åsikter var lätt att förstå.

I Hultsfred frågar ZTV mig om Looptroop påverkar. Ungdomar som lyssnar på deras musik - ja. Myndigheter - tyvärr nej. Politiker motsätter sig alternativ debatt som sker utanför de städade, partipolitiska formerna.

Som alla undersökningar visat på senare år väljer ungdomar att engagera sig på andra sätt än i de traditionella partierna. Vissa gör det på fel sätt, jag är absolut emot våld, men som en av Attacs ledare sa kommer frustrationen från någonstans i samhället. Och hur kan regeringen vara förvånad över att folk börjat tappa tron? Bara för att nåt står som olagligt innebär inte det att man automatiskt anser att det är kriminellt.

När jag var bebis sattes min pappa i fängelse i nästan två år för att han rökte marijuana. Men om jag blir våldtagen, är chansen minimal att förövaren får fängelse. När jag gick i sjuan bestämde sig kommunen för att stänga fritidsgården. Elever ockuperade gårn", vilket gav en prick i registret som skulle göra det svårt för oss senare i livet, sa "de". Det slutade med att alla började hänga i parken och boffa och supa utan uppsyn av vuxna. Under dessa år demonstrerade jag mot det mesta, ofta mot apartheid. Om vi gick förbi en Shell-mack slogs alltid några rutor sönder, Shell bröt nämligen mot sanktionerna. Men det var vi som ansågs vara brottslingar.

Det fanns knappt en enda svensk artist på Hultsfred som inte kommenterade Bushs besök eller händelserna i Göteborg. Givetvis var det hiphop- och reggaeartister som Feven, Fattaru, Governor Andy och Looptroop, därför älskar jag den musiken. Frustrationen i Göteborg kan inte höras tydligare i nån annan musik. Myndigheter måste ta den på allvar. De måste ta Looptroop på allvar. Bush not welcome - Promoe for president.

Marimba Roney