En svensk ”Hannibal”

Ny rysare om mordgalen psykopat

1 av 5
Jarmo Mäkinen (t v) gör rollen som krigsveteranen Rudolf som flyr till Sverige och inleder en mordorgie i de uppländska skogarna. Mäkinen är tidigare känd från "Jägarna" men den här rollen ligger snarare i närheten av Anthony Hopkins psykopat Hannibal Lecter (t h).
NÖJE

Kjell Bergqvist, Tintin Anderzon, Jarmo Mäkinen och Fredrik Dolk.

De blir stjärnorna i nya thrillern "Moonlight".

Helt i Hannibal Lecters anda.

Sverige ska få sin egen Hannibal. I augusti startar inspelningen av den nya filmen "Moonlight". En psykologisk thriller med en psykopat i huvudrollen som är minst lika galen som sin motsvarighet i "När lammen tystnar".

Krigsveteranen Rudolf har flytt USA för Sverige och mördar nu skoningslöst sina offer i de uppländska skogarna. Polisen kämpar desperat för att stoppa honom.

- Psykopaten har en övernaturlig begåvning och sprider skräck i hela bygden. Det är pirrande, mörker, skog och jakt genom filmen, säger Fredrik Dolk.

Själv spelar han general Nelson som med sin specialtrupp rycker ut för att hjälpa polisen. Jarmo Mäkinen från "Jägarna" spelar psykopaten och Kjell Bergqvist är poliskommissarien som får god hjälp av assistenten Tintin Anderzon.

- Det är en kamratrulle. Alla vi har jobbat med varandra tidigare, säger Fredrik Dolk.

Initiativet till filmen kommer från Anders Hellquist, Björne Hellquist och Lars Lundgren med mångårig erfarenhet i filmbranschen.

I november förra året spelade gänget in en så kallad pilot för att kunna visa intresserade finansiärer. Och uppenbarligen gillade många resultatet. Lågbudgetprojektet har vuxit. Rejält.

- Det är bra för mångfalden att det kan göras film utanför institutionerna. Folk har insett att det går att göra mycket pengar på det här, säger Fredrik Dolk.

Nu satsar ensemblen också på en utlandslansering. Därför planeras det unika greppet att spela in filmen på svenska och engelska parallellt.

- Vad jag vet har det aldrig gjorts förut. Men på det sättet får vi ju två rullar - en till den svenska marknaden och en som kan säljas internationellt, säger Fredrik Dolk.

Regissör ännu inte helt klar

Vem som blir regissör är ännu inte helt spikat. Manuset finns nu i händerna på den person som teamet hoppas ska göra filmen.

- Ja, det är en relativt ny men både het och vass kille, säger Fredrik Dolk. Han kommer också att omarbeta manuset en del. Så det blir mer psykologiskt kittlande.

När filmen får premiär är ännu inte klart.

Karin Lindstedt,Klas Lindberg