– Svensk hårdrock hakar inte på trender

NÖJE

Det är Hammerfalls eldsprutande sångare Oscar Dronjac som säger det. Och visst har han rätt.

Puls Jörgen Holmstedt visar att sommaren rockar.

Foto: Thomas Johansson

Svensk hårdrock är respekterad men fattig. Den är för otrendig för att sälja skivor. Musikerna knäcker extra och går på

A-kassa.

– Svenska hårdrockband spelar för att de måste, inte för att likt amerikanerna bli rika och få brudar, säger Oscar Dronjak i Hammerfall.

Nu kan man tycka att Oscar Dronjak pratar i nattmössan, så rätt i tiden som hans Hammerfall ligger med sin 80-tals metal.

– Men vi slog stort först med tredje skivan, påpekar han.

I SVT:s ”Musikbyrån” sa i våras The Haunted-gitarristen Patrik Jensen att ”Sverige dominerar utomlands”. Oscar Dronjak håller med.

– Svensk hårdrock är högt aktad ute i världen. Massor av nya utländska grupper är inspirerade av svenska band, säger han.

Ändå säljer inte blågul metal speciellt bra. Det är mycket A-kassa och extraknäck hos svenska grupper.

– Jag har kvar mitt vanliga jobb som smed, berättar Marco Aro, sångare i Grammisvinnande The Haunted.

– Nu kan jag sluta sälja mig för att få 900 spänn till mat genom att sitta i fåniga pratshower i TV 3, säger Dregen i Backyard Babies.

– Jag stämplar ibland, erkänner trummisen i ett av landets största band, men vill förbli anonym i sammanhanget.

Oscar Dronjak menar att vi i Sverige är för bra för vårt eget bästa.

– I USA säger banden att de spelar för att få brudar och bli rika. Så resonerar aldrig ett svenskt band. Här sysslar vi med musik för att det är ett kall.

– Tyvärr säljer inte kvalitet i dag. Korn och Limp Bizkit tycker att det är fräckt att vara rockstjärnor. De spelar som nybörjare, står och viftar med sina hårlösa huvuden och studsar runt och gör tuffa miner. Svenskar satsar på att spela och skriva bra. Vi hänger inte på trender, säger Oscar.

En veteran känner sig åsidosatt när det pratas om svensk hårdrock: Yngwie Malmsteen, 38.

– Jag har just avslutat en sex veckor lång Europaturné. 85 procent av klubbarna var utsålda. Jag har nyss turnerat i USA och ska till Japan. Men allt som skrivs om mig är skandaler, klagar han.

Gitarrhjälten har rätt. För även om Malmsteens status är under den han hade på 80-talet, är detta den enda svenska artisten, alla musikgenrer inkluderade, som haft en internationell karriär sedan 1983.

Jörgen Holmstedt ([email protected])