Skivras efter Napsters fall

Skivbolagschef: ”Det är bara en slump”

NÖJE

Napster har gått under.

Och tagit skivförsäljningen med sig i fallet.

Åtminstone om man får tro på ny statistik från den amerikanska musikbranschen.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
det säljs färre cd Nya siffor från USA visar att det säljs allt färre cd-skivor - trots att konkurrensen från Napster nu nästan helt har upphört.

Försäljningen av cd-skivor ökade stadigt under hela förra året och vintern, då mp3-sökmotorn Napster var i full gång.

I mars i år tvingades Napster införa ett filter som gjort det närmast omöjligt att hitta musiken man letar efter.

Och sedan dess började skivförsäljningen också rasa.

- Det kan bara vara en slump. Det är färre stora releaser den här våren jämfört med förra året, säger Björn Lindborg, vd på skivbolaget BMG.

"För kort tidsperiod"

Han får medhåll av Thomas Stenmo, jurist på skivbolagens gemensamma organisation IFPI, och en av de som hårdast kritiserat Napster här i Sverige.

- Det är för kort tidsperiod för att man ska kunna dra sådana slutsatser.

Napsters anhängare har alltid hävdat att programmet genererat ökad skivförsäljning, snarare än minskad. När aftonbladet.se i september förra året ställde frågan "Får Napster dig att köpa mer skivor?" till sina läsare svarade 46,6 procent "ja" medan bara 24,8 procent svarade "nej" (14 274 personer svarade).

Upptäcker sällsynta låtar

- Napster har fungerat som ett lexikon som ökat musikintresset hos folk. Det har framför allt stimulerat försäljningen av skivor bak i katalogen. Man har hittat gamla, sällsynta låtar på Napster och sedan köpt skivan. Men på längre sikt skulle Napster innebära att vi inte kan ge ut skivor, säger Björn Lindborg.

Men om det nu visar sig att Napster faktiskt genererar fler sålda skivor?

- Jag tror aldrig att det kan vara så. Napster har haft en viss positiv effekt på skivförsäljningen, men på längre sikt är det bara negativt, säger Björn Lindborg.

- Det grundläggande är att ersättning måste gå till konstnären. Jag är övertygad om att Napster på sikt utarmar skivförsäljningen, säger Thomas Stenmo.

Martin Gelin

ARTIKELN HANDLAR OM