- Jag trodde livet var slut

Gösta Linderholm berättar om sina svåra år

NÖJE

Pappans alkoholism, den svåra separationen från Amelia Adamo och den stora kärleken till hustrun Lena.

Gösta Linderholm, 60, har gjort en ny platta laddad med starka känslor.

- Skivan rymmer ett liv, säger han.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Sjunger om sina kvinnor Gösta Linderholms nya skiva heter "Hjärterötter" och är laddad med starka känslor. - den rymmer ett liv, säger han.

Sen kväll i slutet av 40-talet.

Mamma skickar iväg sjuårige Gösta för att leta upp pappa som är sen. Efter en tröstlös vandring bland norra Stockholms krogar hittar pojken sin far. Lille Gösta leder hem den berusade mannen, klär av och bäddar ner honom.

Scenariot upprepades många, många gånger till. Och har blivit låten "Paradis" på Gösta Linderholms nya platta "Hjärterötter".

- De där kvällarna har satt ohyggliga spår i mig, tunga mörka stråk av ensamhet och rotlöshet, säger han.

Det tidigt grundade tungsinnet skulle komma att bubbla upp flera gånger.

Dras till starka kvinnor

Efter separationen från den första stora kärleken Amelia Adamo (i dag chefredaktör på tidningen Amelia) i början av 70-talet, drabbades Gösta Linderholm av en livskris. Det blev mycket krogrummel och självdestruktivitet.

- Jag trodde i princip att livet var slut. Jag höll på att torska dit, precis som min pappa, säger han.

Brytningen med Amelia och relationer med andra tidigare kärlekar har satt spår i låtar på albumet.

- Jag dras till starka kvinnor som gör något av sina liv och Amelia är definitivt en sådan person. Jag är glad att få ha träffat henne och de andra kvinnor jag levt med, säger Gösta Linderholm.

Hyllar sina förebilder

Vändpunkten i hans liv kom 1973 när han träffade sin nuvarande fru Lena. Allt stämde perfekt och hon fick honom att balansera upp de mörka sidorna med livsglädje.

En livglädje som i dag genomsyrar Gösta Linderholms musik, måleri och böcker.

Skivan är full av hyllningar till Lena men också till den musik som präglat Gösta Linderholm. Kända låtar av bland andra John Fogerty, Buddy Holly, Van Morrison och The Mavericks har fått nya svenska texter av honm.

- Dels är det kul att plocka fram 15 låtar man älskar, dels vore det kul om mängder av ungdomar får upptäcka vilken kraft de här låtarna har, säger Gösta Linderholm.

Dan Panas