Sommarens hetaste duett doftar country

NÖJE

Sommarens hetaste duett:

Henrik Åberg och Martinez sångerska Agneta Olsson i kommande singeln "En dans i morgonsolen" (Mariann).

Japp, d e n Henrik Åberg.

Jag vet inte om det är ett försök till comeback från mannen som en gång vann "Sikta mot stjärnorna" med en pricksäker Elvis-imitation och sen blev folkkär i melodifestivalen med "Du är för alltid en del utav mej".

Jag är inte alls säker på att "En dans i morgonsolen" är det skarpaste Lasse Sahlin och Klas Öhling knåpat ihop sen Sound Express debut-cd.

Jag vet bara att Henrik Åbergs sångröst alltid har hört till the Swedish finest - och att det är kul att höra honom sjunga igen. "En dans i morgonsolen", som släpps på singel i månadsskiftet, är en lyckad countrydoftande duett, som växer för varje gång jag hör den. Refrängen är svulstig och melodiös, verserna varsamma. Agneta Olssons starka, varma röst kontrasterar fint till Åbergs sårbara.

Det är ett högintressant samarbete och jag väntar med spänning på fortsättningen. Möjligen kan jag tycka att texten är en smula banal med sitt vardagstema, men det är i så fall blott en randmarkering.

Första gången jag skrev om Barbados i Aftonbladet var den 19 april 1994 i en recension av bandets debutsingel "Någonting har hänt": "...en låt i samma gyllene 60-talsskola som Contrazt också gått i - Boppers-refräng, popgitarrer och Arvingarna-körer. Inget att tappa hakan för, men en klart godkänd debut."

Sju år senare hade de lagt Sverige för sina fötter.

Nya samlingen "Collection 1994-2001" (Mariann) är ett imponerande dokument över Barbados sagolika karriär - från singeldebuten till dagens stjärnstatus.

Rent musikaliskt finns ganska få likheter med Barbados då och nu. Valpigheten och Boppers-refrängerna har ersatts av en mognad och ett extremt uppdaterat sound. Några av de äldsta låtarna har klarat tidens tand mindre bra, medan mycket annat, som "Hold me", fortfarande känns fräscht.

Fokus ligger på 1999 och 2000, bara en enda låt är hämtad från albumet "The lion sleeps tonight", som är ett av Barbados allra starkaste, belönat med fem plus. Man kan alltid tvista om urvalet såna här gånger.

Tre låtar är helt nya för den här samlingen. Bäst är "Kisses in the sky", en driven och pumpande poplåt med en Magnus Carlsson i absolut toppform.

Till sist, plattans surprise: Tre minuter och 28 sekunder in i sista låten göms en stenhård remix av "Allt som jag ser".

Plusguiden

Michael Nystås