Sverige spottar fram gitarrister

NÖJE

Låt mig dra några paralleller.

Det är som att vara ordinarie i Bayern Münchens backlinje, vara stjärna i Arsenal eller leda Colorado till Stanley Cup-seger.

Men folk fattar det inte.

Ulf Wakenius - "den bästa gitarristen".

Jag tänker på gitarristen Ulf Wakenius från Göteborg. Du som kan din svenska jazzhistoria höjer antagligen ditt glas och skriker: Uffe!

Ni andra rycker på axlarna.

Låt mig berätta, för Sverige levererar inte bara fotbolls- och hockeyspelare av världsklass.

Ulf Wakenius har sedan 1997 haft ett av jazzvärldens tyngsta gitarruppdrag: som sideman till pianolegenden Oscar Peterson - en av de få riktigt tunga jazzsnubbarna som fortfarande andas, turnerar runt jordklotet och spelar in album.

Wakenius ersatte Joe Pass, som ersatte Herb Ellis, som ersatte Barney Kessel - alla legendariska fingermän. Oscar Peterson sägs vara en supertrevlig gentleman men en kräsen jazzmusiker. Inte alla gitarrister duger.

När norska Aftenposten intervjuade Peterson, förklarade han varför han valt en svensk.

- Ulf är inte bara en av världens bästa jazzgitarrister, han är den bäste, svarade den gamle kanadensaren.

Jag pratade med Wakenius häromdagen och vi kom in på Petersons ord. "Det där säger han bara", sa Wakenuis och så var det inte så mycket mer med det.

Däremot berättade göteborgaren några sköna historier om hur det är att vara internationell.

Som storyn när han dundrar in på Hollywood Bowls backstageområde med svetten rinnande och gitarren i handen och bara en person visar sig vara på plats inför konserten. Clint Eastwood.

Jag vet inte varför Sverige spottar fram världsgitarrister, men det gör vi. Kolla in Ulf, suveräne Andreas Pettersson (nya "Getting Close To You" kommer i augusti), Johan Leijonhufvud, Rune Gustafsson och Jojje Wadenius. Med flera.

Wakenius/Peterson kan du höra på Telarc-inspelningarna "Summernight in Munich" (1999), "Trail of dreams" (2000) och nya balladsamlingen "Oscar"s ballads".

Vill du kolla in Ulf Wakenuis och Oscar Peterson live i sommar? Okej, gå på jazzfestivalen i Montreal, 7 juli. Eller boka bord på Blue Note i New York 25-29 juli. Eller varför inte en tripp till Hollywood Bowl, den 22 augusti?

Het spis

Tobias Fröberg