En av de bästa Beck-filmerna

NÖJE
Foto: COLUMBIA
PERSBRANDT ÄR BÄST Den klarast lysande stjärnan i nya "Beck - hämndens pris" är Mikael Persbrandts Gunvald Larsson. Peter Habers Martin Beck har dock bara blivit tråkigare ju längre serien har pågått.

Beck - hämndens pris

Svensk thriller av Kjell Sundvall, med Peter Haber, Mikael Persbrandt, Sophie Tolstoy Regen, Marie Göranzon, Rebecka Hemse, Ingvar Hirdwall m fl.

Ett par brutala polismord är upptakten till den senaste filmen om Martin Beck och hans poliskollegor.

Det är den nionde filmen - några gjorda för bio, de flesta för tv - med Peter Haber och Mikael Persbrandt som den trötte Martin Beck och hans hårdföra kollega Gunvald Larsson.

Maj Sjöwalls och Per Wahlöös böcker om dem på 1970-talet var banbrytande, de förde in politiken och det sociala patoset i deckargenren.

När sedan Rolf Börjlind (manus) har spunnit vidare kring dessa rollfigurer, har jag ibland tyckt att det har blivit lite för mycket, nästan lite groteskt, när han har skildrat den nybrutala brottsligheten.

Men det är som att verkligheten nu har hunnit ifatt dikten.

Det är polismorden i Malexander som här har vissa likheter med filmen, inte tvärtom.

Här får vi växelvis följa de tre polismördarna ( Shanti Roney, Matti Berenett, Martin Aliega) och deras kriminella planer, och polisens jakt på dem.

Medan Beck famlar lite i blindo, tar Gunvald Larsson lagen i egna händer på ett våldsamt sätt. Han är hämndlysten, då en av de mördade poliserna var hans bästa vän.

Av skurkarna lyser inte oväntat Shanti Roney starkast. Han må ha ett babyface, men den intensiva blicken, den kärva rösten, det nerviga uppträdandet, gör hans psykopat till en mycket trovärdig och otäck person.

Stackars Peter Haber försöker så gott det går att skapa lite humor kring Martin Becks tafatthet, han har verkligen blivit tråkigare ju längre filmserien har pågått.

Snart heter väl filmerna "Larsson" i stället.

För det är ju Gunvald Larsson som är cool och tuff och som har alla de bra replikerna. Det är en slags svensk Dirty Harry och Mikael Persbrandt spelar rollen med uppenbar förtjusning. Fast skruvar han upp tonläget ett snäpp till, blir det nog parodiskt.

Regissören Kjell Sundvall har undvikit genrens värsta klichéer och skapat ett intensivt och mycket spännande slut.

En av de bästa filmerna i Beck-serien!

Jan-Olov Andersson